ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Απόλυτη δικαίωση από το ΣτΕ για το νερό

Το Πράσινο Κίνημα χαιρετίζει την Απόφαση 1886/2022 της μείζονος σύνθεσης του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απαγορεύει την πώληση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αττικής, δηλαδή τις λίμνες Μόρνου, Υλίκης και Μαραθώνα.

Η Απόφαση αυτή έρχεται σε «φυσική» συνέχεια των προηγούμενων τριών σημαντικών Αποφάσεών του ΣτΕ και κατοχυρώνει με τη «βούλα» του Ανώτατου Δικαστηρίου το νερό ως δημόσιο αγαθό. Απλώνει δίκτυ νομικής προστασίας από την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση.

Οι τρεις προηγούμενες αποφάσεις ήταν: 
1. Το ΣτΕ με την απόφαση 1906/2014 απαγόρευσε τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην αγορά και διέταξε την έξοδο της ΕΥΔΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ.
2. Με τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της ολομέλειας 190-191/2022, διέταξε την έξοδο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το υπερταμείο κρίνοντας το χαρακτήρα του υπερταμείου ως ασύμβατο με το κοινό αγαθό.
3. Με την απόφαση 92/2022 του Δ΄ Τμήματος εμπόδισε την περαιτέρω εμπορευματοποίηση ακυρώνοντας την ΚΥΑ τιμολόγησης.

 

Και τώρα, με την απόφαση 1886/2022 απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και λειτουργίας του υδροδοτικού συστήματος και ακυρώνει το ΣΔΙΤ στο ΕΥΣ Αττικής θεωρώντας την παροχή ύδρευσης ως ένα ενιαίο σύστημα από τις πηγές μέχρι τις βρύσες και ότι η ΕΥΔΑΠ και η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ «αποτελούν ενιαίο λειτουργικό σύστημα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις