ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα πλέον δεδομένα οδηγούν τους παραγωγούς στην εγκατάλειψη και της καλλιέργειας του αραβόσιτου

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα μορφή της νέας ΚΑΠ:

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, οι αγρότες όλης της χώρας προσπαθούν με επισκέψεις στα γεωτεχνικά γραφεία να κατανοήσουν τη μορφή της νέας ΚΑΠ, ώστε να προγραμματίσουν όσο γίνεται καλύτερα τις καλλιέργειες για τη νέα χρονιά.

Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει τις προχειρότητες και τα «πειράματα» με το φάκελο της νέας ΚΑΠ στις Βρυξέλλες, βγαίνει στη δημοσιότητα πως μετά το κόψιμο των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε σημαντικά προϊόντα του νομού Λάρισας, όπως είναι τα μήλα και οι καρποί με κέλυφος (κάστανα, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια), πλέον έρχεται να προστεθεί ακόμα μια δυναμική καλλιέργεια, αυτή του αραβόσιτου. Οι πληροφορίες από το υπουργείο λένε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακάλυψε ακόμα έναν ευφυέστατο τρόπο να αφαιρέσει από το νομό της Λάρισας έσοδα, πατώντας στα ψιλά γράμματα του εθνικού στρατηγικού σχεδίου και αφήνοντας εκτός συνδεδεμένης τις περιοχές που παραδοσιακά καλλιεργούν και παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αραβόσιτου στην Ελλάδα, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, χωριά του δήμου Κιλελέρ (Ελευθέριο, Πλατύκαμπος, Νάματα, Μέλισσα, Νίκη, Κιλελέρ, Αρμένιο, Ν. Περιβόλι και Χάλκη), χωριά του άξονα Λάρισας-Τρικάλων (Αμυγδαλέα, Μάνδρα, Τερψιθέα, Ραχούλα, Κοιλάδα, Μεσοράχη, Άγιοι Ανάργυροι, Ζάππειο, Κραννώνας, Βούναινα, Δοξαράς και Δίλοφος), χωριά του άξονα Λάρισας-Τυρνάβου (Αμπελώνας, Φαλάνη, Γιάννουλη, Δελέρια και Δένδρα), χωριά του ευρύτερου άξονα Μακρυχωρίου-Συκουρίου (Καλοχώρι, Μακρυχώρι και Γόννοι).

Τα επίσημα «παπαγαλάκια» του νομού μας υιοθετούν εύκολα τη στάση του υπουργείου πως όλα αυτά γίνονται διότι οι παραπάνω περιοχές βρίσκονται σε σημεία όπου η ποσοτική κατάσταση των υπόγειων υδατικών συστημάτων είναι χαμηλή είτε η χημική τους σύσταση ακατάλληλη. Δεν εξηγούν όμως γιατί κόβονται ακόμη και τα στρέμματα που προορίζονται για ενσίρωμα, δηλαδή για άμεση ζωοτροφική χρήση.

Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της εκτόξευσης του κόστους καλλιέργειας, εκτάσεις δυναμικών καλλιεργειών έχουν μετατραπεί σε εκτάσεις σιτηρών με αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ του νομού της Λάρισας. Τα νέα πλέον δεδομένα οδηγούν τους παραγωγούς στην εγκατάλειψη και της καλλιέργειας του αραβόσιτου, μιας καλλιέργειας η οποία δεν απαιτεί και πολλά εργατικά χέρια τα οποία λείπουν ειδικά από την περιοχή μας.

Δυστυχώς, ο νομός Λάρισας και κάποιες ακόμα περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πέφτουν θύματα της αγωνίας της Νέας Δημοκρατίας να κατανέμει τα συγκεκριμένα κονδύλια που κόβονται από τους παραγωγούς μας, στους αντίστοιχους παραγωγούς της Μακεδονίας προσπαθώντας να ανακόψει την ανοδική πορεία του κόμματος του κ. Βελόπουλου. Έτσι, οι παραγωγοί βρίσκονται ανάμεσα στα μικροπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην πολυκατοικία της Δεξιάς.

Για ακόμη μια φορά αναρωτιόμαστε:

·         Η αφωνία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του νομού μας οφείλεται στη βαρυχειμωνιά (που να χιονίσει κιόλας);

·         Το αγροτικό της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει τελειώσει ακόμη από τις επισκέψεις των υπουργών και τις τοπικές εορτές για να πάρει θέση και να απαντήσει δημόσια;

·         Τελικά, οι συνεχόμενες λάθος κινήσεις σας απορρέουν από την επικείμενη κατάρρευση της κυβέρνησής σας ή από το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο;

 

Για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση συνεχίζει να χλευάζει τους παραγωγούς, οι οποίοι ακόμη περιμένουν την περιβόητη επιστροφή-βοήθεια για την αγορά λιπασμάτων που είχε τάξει. Ας μην ξεχνάμε πως το ίδιο έκανε με το πετρέλαιο κίνησης, δίνοντας ψίχουλα ως επιστροφή στους αγρότες και κόβοντας την οριζόντια επιδότηση των 15 λεπτών ελάχιστες μέρες αργότερα. Μ' αυτό τον τρόπο, κατάφερε να κερδίσει ακόμα μια πανευρωπαϊκή πρωτιά έχοντας το ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης στην Ευρώπη, μετά και την επιτυχία της πρωτιάς του «αγροτικού» ρεύματος.

 

Αναμένουμε με αγωνία την επανεμφάνισή σας!

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις