ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ανικανότητα της κυβέρνησης ξαναστερεί πολύτιμους πόρους από τους αγρότες

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, όπως εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2021, περιλαμβάνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συγκεντρώνουν 31,16 δις. €.

Δυστυχώς, για τον πρωτογενή τομέα τα χρήματα που προϋπολογίστηκαν είναι μόνο 500 εκ €, και από αυτά τα 166 εκ. € κατευθύνθηκαν για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Ένα φιλόδοξο και πραγματικά αναγκαίο για την ελληνική γεωργία πρόγραμμα.

Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα εικόνα δεν είναι καθόλου καλή για το πρόγραμμα, το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μικρό και το όλο εγχείρημα απειλείται με παταγώδη αποτυχία.

Από την πρώτη στιγμή, λέγαμε ότι το μέτρο έχει πολλά προβλήματα όπως σχεδιάζεται. Με μεγάλη καθυστέρηση, αρχές φθινοπώρου του 2022, δόθηκε μια μελέτη στο ΓΠΑ για τον σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλι. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι οι καθηγητές του ΓΠΑ είπαν δημόσια, ο χρόνος που τους δόθηκε για τη μελέτη ήταν μόνο 2,5 μήνες.

Αποτέλεσμα της κακής σχεδίασης του μέτρου, της λογικής του «άρπα κόλλα» του ΥΠΑΑΤ, είναι η χαμηλή απορροφησιμότητα και ο άμεσος κίνδυνος απωλειών πολύτιμων πόρων.

Δεσμεύτηκε, όμως, ότι με τη λήξη της περιόδου υποβολής προτάσεων θα ξαναπροκηρυχτεί το μέτρο με τις αναγκαίες τροποποιήσεις. Αντί αυτού, το μέτρο πήρε παράταση ως 22/1/2023, χωρίς καμία αλλαγή στους όρους και με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών να λένε ότι τα χρήματα που δεν θα απορροφηθούν θα πάνε στο υποέργο της μεταποίησης.

Και αφού και η παράταση πήγε «άπατη», σκέφτονται να ξαναπροκηρύξουν το μέτρο και για φυσικά πρόσωπα. Έβαλαν τους παραγωγούς να φτιάξουν ομάδες παραγωγών με μορφή ΙΚΕ, να μπουν δηλαδή σε έξοδα, για να εντάξουν τελικά και φυσικά πρόσωπα. Για την ταλαιπωρία και τα κόστη των ανθρώπων, ούτε κουβέντα.

Με μεγάλη μας λύπη, αλλά όχι και με ιδιαίτερη έκπληξη, είδαμε τον κ. Υπουργό να απαντάει σε κρίσιμες για το πρόγραμμα ερωτήσεις με αστείες δικαιολογίες και αναλήθειες. Μέχρι και ότι, τη μελέτη του ΓΠΑ, που ανατέθηκε επί θητείας του, τη βρήκε έτοιμη μας είπε.

Δηλαδή, λόγω της ανικανότητας του ΥΠΑΑΤ να σχεδιάσει σωστά ένα μέτρο αναγκαίο για τον πρωτογενή τομέα, θα χαθούν πάνω από 130εκ ευρώ από την αναδιάρθρωση, για να πάνε σε άλλα μέτρα του δευτερογενούς τομέα.

Δυστυχώς, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα εξαντλείται στις υποσχέσεις, στα ψέματα και στα επιδοματικού τύπου φιλοδωρήματα, για να σπρώξουν το χρόνο μέχρι τις εκλογές.

Εξαιτίας της επιτελικής ανικανότητας της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του ίδιου του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, μια ιστορική ευκαιρία για την αναδιάταξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας κινδυνεύει να χαθεί.

Ακόμα και εάν μέρος ή όλοι οι αναξιοποίητοι πόροι κατευθυνθούν στην μεταποίηση, αυτή η μεταποίηση με τι πρώτη ύλη θα δουλέψει;

Με ελληνοποιημένα προϊόντα από τρίτες χώρες;

Μάλλον, αφού συνειδητά διαλύετε την ελληνική γεωργία.

Τελικά, φαίνεται ότι το μόνο στο οποίο αριστεύει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στο να μοιράζει με απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς διαδικασίες σε πολιτικούς της φίλους και ημέτερους.

Γι΄ αυτούς και για χιλιάδες άλλους λόγους είναι απαραίτητη για τη χώρα η πολιτική αλλαγή, ΑΜΕΣΑ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις