Καρτέλ αμνοεριφίων και ελληνοποιήσεις από την κυβέρνηση, αντί στήριξης κτηνοτρόφων και κρεοπωλών

Το ΜέΡΑ25 θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες επιβίωσης σημαντικών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής και του εμπορίου, όπως οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επάρκεια τροφίμων και στην επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας.

 

Ήδη οι κτηνοτροφικές οργανώσεις, με κοινή ανακοίνωση του Σ.Ε.Κ., της Π.Ε.Κ και του Συντονιστικού Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, καταγγέλλουν τις όψιμες προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών για συγκράτηση των τιμών των αμνοεριφίων, όπως οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ως ενέργειες σύστασης καρτέλ στην αγορά κρέατος σε συνεργασία με σούπερ μάρκετ και προειδοποιούν πως θα προβούν σε νομικές ενέργειες.

 

Συγκεκριμένα, με αφορμή την παρουσία του του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ την Κυριακή 2 Απριλίου, όπου δήλωσε πως στο «καλάθι του Πάσχα» θα ενταχθούν και τα αμνοερίφια, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ο Υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει έρθει σε διαβούλευση με κτηνοτρόφους ενώ δεν έχει έρθει σε καμία επαφή με τα πανελλήνια όργανα των κτηνοτρόφων ούτε και των κρεοπωλών, αποδεικνύει έτσι για ακόμη μια φορά ότι δεν σέβεται τα θεσμικά εκλεγμένα όργανα, ενώ τίθεται και το ερώτημα με ποιους ακριβώς διαβουλεύτηκε.
  • Προ ολίγων ημερών ο ίδιος Υπουργός δήλωνε: «δεν σκοπεύω στο «καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ να βάλω το αρνί και το κατσίκι, διότι ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σούπερ μάρκετ. Εγώ ποτέ δεν είδα το καλάθι ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δεν θέλω να το κάνω».
  • «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σφάζουν και στέλνουν στην Ιταλία, γιατί είναι το Πάσχα των Ιταλών και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση εκεί. Η τιμή που διαμορφώνεται για την Ιταλία, από τον παραγωγό εννοώ, όχι η τιμή στο ράφι, είναι από 7,5 μέχρι 8,5 ευρώ το αρνί και το κατσίκι. Αυτή είναι μία τιμή περίπου 1 με 1,5 ευρώ πάνω από πέρσι. Φέτος, φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη επάρκεια στα αρνιά και τα κατσίκια. Είμαστε σε μια μεγάλη προσπάθεια με τον συνάδελφό μου τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Γεωργαντά, για το πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Σε 2-3 μέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι θα πετύχουμε πάλι»
  • Άραγε τι άλλαξε αυτές τις ημέρες και οι δύο υπουργοί τώρα σκοπεύουν να πλήξουν την αγορά κρέατος υποδεικνύοντας στους καταναλωτές να αγοράσουν τα αμνοερίφια από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εις βάρος των ελλήνων κτηνοτρόφων και κρεοπωλών οι οποίοι διακινούν το 80% της εγχώριας παραγωγής κρέατος.
  • Εκτός από την παραπλάνηση των καταναλωτών οι οποίοι θα αγοράσουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγόμενων ή ελληνοποιημένων αμνοεριφίων, οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή αφού το κόστος παραγωγής ανά κιλό αμνοεριφίου σήμερα ξεπερνάει τα 9 ευρώ το κιλό.
  • Από πότε η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να επεμβαίνει στην εγχώρια αγορά για τιμές παραγωγών, και εφόσον αποφάσισε να επέμβει στην αγορά, γιατί επεμβαίνει μόνο για τα αμνοερίφια και δεν επεμβαίνει στην αγορά για φθηνή παραγωγή ρεύματος, για φθηνό πετρέλαιο, για φθηνά λιπάσματα, για φθηνά φυτοφάρμακα, για φθηνές ζωοτροφές, για κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι μέτρα που ζητούσαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για μείωση κόστους παραγωγής αλλά και τελικού προϊόντος ακόμα από πέρυσι;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις