Πετρόπουλος: Ας αναζητήσουν τα αίτια της αποτυχίας τους στη συστηματική υποστελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Δήλωση Θανάση Πετρόπουλου, Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Από μια απλή διοικητική διαδικασία σε πραγματικό θρίλερ έχει μετατρέψει η κυβέρνηση την πληρωμή προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Παρά τα περσινά λάθη με τις «αστοχίες» στην κατανομή των επιδοτήσεων, τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η προχειρότητα συνεχίστηκε και στην πληρωμή του 2023.

Κάθε χρόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται η πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης. Για το 2023 η συγκεκριμένη πληρωμή πραγματοποιήθηκε στις 27/10/2023. Αρά σε καμία περίπτωση η αυτονόητη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχία.

Το συνολικό εγκεκριμένο χρηματικό ποσό της Βασικής Ενίσχυσης για το 2023 ανέρχεται σε €829εκ.  μειωμένο κατά €239εκ. έναντι των €1.068 εκ. το 2022.

Η χώρα μας δικαιούται να πληρώσει ως προκαταβολή στους αγρότες το 70% της βασικής ενίσχυσης. Δηλαδή €580εκ. Αντ' αυτού πιστώθηκαν σε 538.768 δικαιούχους €488εκ. Δηλαδή € 92εκ. λιγότερα, από τα χρήματα που προέβλεπε για το 2023 ως προκαταβολή η ΚΑΠ.

Το ποσό της προκαταβολής (€488εκ) είναι το μικρότερο ποσό που έχει πληρωθεί ιστορικά από την εφαρμογή της βασικής ενίσχυσης στη χώρα μας, ενώ το 2023 πληρώθηκαν ως προκαταβολή €169εκ. λιγότερα σε σχέση με το 2022.

 

Υπάρχουν δικαιούχοι της Βασικής Ενίσχυσης 2023 που δεν έχουν πληρωθεί την προκαταβολή (π.χ. μεταβιβάσεις δικαιωμάτων) 

Και τέλος το αίτημα του Υπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Αυγενάκη για την υποβολή παραιτήσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί πράξη παραδοχής της κυβερνητικής ευθύνης. 

Μην ψάχνουν στην κυβέρνηση για αποδιοπομπαίους τράγους. 

Ας αναζητήσουν τα αίτια της αποτυχίας τους στη συστηματική υποστελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον λάθος χρόνο υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, στην έλλειψη προετοιμασίας για την υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στην απουσία διαβούλευσης με τους αγρότες.

Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα – Αλλαγής, θέτει ως προτεραιότητα τα προβλήματα και τις ανάγκες των αγροτών. Τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την πρωτογενή παραγωγή που θα αξιοποιεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος της χώρας, των κάτοικων της υπαίθρου και της πρωτογενούς παραγωγής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις