ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση "σφαγιάζει" τον πρωτογενή τομέα

Ανακοίνωση θεματικής πρωτογενούς τομέα ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

 Για ακόμη μία φορά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας βρίσκονται στους δρόμους και ο Σύριζα ΠΣ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα τους. Δυστυχώς τα κυβερνητικά κλιμάκια όσες επισκέψεις και να κάνουν δε μπορούν να κρύψουν πλέον την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύση στα προβλήματα τα οποία έχουν οδηγήσει σε πλήρη αδιέξοδο τον παραγωγικό τομέα της χώρας.

Τα προβλήματα είναι τεράστια:


 

  • Χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό και εκτάσεις με φερτά υλικά όπως και με διάβρωση , δε μπορούν να καλλιεργηθούν. 


 

  • Οι τραγικές συνέπειες της πλημμύρας του Σεπτεμβρίου του 2023 είχαν σαν αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας και των υποδομών των ΤΟΕΒ.


 

  • Η υποβάθμιση των δυο σημαντικότερων οργανισμών στήριξης και διαχείρισης κοινοτικών πόρων του πρωτογενούς τομέα ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ,έχουν σαν αποτέλεσμα τις εκτός πραγματικότητας αλλά και τις πιο άστοχες πληρωμές που έχουν γίνει ποτέ από τους εν λόγω οργανισμούς. Επίσης πλέον υπάρχει ελλιπέστατη ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ  για το ποιο θα είναι το τελικό και ακριβές ποσό καθώς και οι ημερομηνίες εξόφλησης αυτού για τις ζημίες του 2023 .


 

  • Νέα ΚΑΠ : Τα ποσά τα οποία χάνονται από τις τσέπες των παραγωγών φτάνουν τα 236 εκ ευρώ για την Θεσσαλία από το εθνικό σχέδιο που εκπονήθηκε από ακατάλληλους ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με τον πρωτογενή τομέα. 

 

Ο Σύριζα ΠΣ προτείνει άμεσα να αιτηθεί η κυβέρνηση αλλαγή της νέας ΚΑΠ στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ώστε να μπορέσει να μετριαστεί η απώλεια των ποσών πριν να είναι αργά. Να προταθεί πάγωμα αυτής για τουλάχιστον δύο χρόνια λόγω των τεράστιων καταστροφών. 

 

Άμεσο χρονοδιάγραμμα πληρωμών με ειλικρίνεια ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να προγραμματίσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο και να μπορέσουν να καλύψουν τις περσινές ζημιές τους. 

 

Άμεση ανεξαρτητοποίηση των οργανισμών ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ από την κεντρική κυβέρνηση και από το γραφείο του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης ώστε να μπορέσουν οι υπάλληλοι των οργανισμών αυτών να δουλέψουν και προχωρήσουν σωστά οι πληρωμές. 

 

Άμεση ρεαλιστική εκπόνηση σχεδίου για την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων καλλιεργήσιμων περιοχών της Κάρλας και όχι να παίζουν με τις ζωές και τα όνειρα των παραγωγών και κτηνοτρόφων. 

 

Άμεση προκαταβολή ικανών ποσών από την αρωγή για την αντικατάσταση και αναπλήρωση των εγκαταστάσεων και των γεωργικών μηχανημάτων.

 

Άμεση εξόφληση από τον Ελγα αλλά και ανακοίνωση των τελικών ποσών ανά καλλιέργεια.

 

Ακόμη αναρωτιόμαστε :

 

Γιατί άραγε ακόμη και σήμερα δεν μπορεί κανένας παραγωγός να γνωρίζει τι έχει να λαμβάνει από ευρωπαϊκές ενισχύσεις?

 

Γιατί ακόμη και σήμερα δε γνωρίζει κανένας τα τελικά ποσά των αποζημιώσεων του Ελγά ?

 

Γιατί οι διαδικασίες των οικολογικών σχημάτων είναι τόσο περίπλοκες?

 

Γιατί από το 2020 οι πληρωμές μονίμως είναι αποτυχημένες και πηγαίνουν χρονικά τόσο πίσω με αποτέλεσμα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να μην έχουν ρευστότητα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο?

 

Γιατί οι διαδικασίες της αρωγής είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν οι παραγωγοί τι πρέπει να κάνουν για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων  εξοπλισμών τους?

 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην στηρίξει τον πρωτογενή τομέα αλλά απλώς να συμμετέχει σε τετραήμερα ταξίδια στη Θεσσαλία.

 

ΥΓ1. Κύριε Αυγενάκη μάλλον έχετε ξεχάσει πως είστε στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και όχι στο αντίστοιχο του αθλητισμού αν κρίνουμε από την τοποθέτηση της νέας διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ!

 

ΥΓ2. Τόσο φτωχό είναι πια από μέλη που να γνωρίζουν τα αγροτικά θέματα της χώρας το κυβερνών κόμμα?

 

ΥΓ3. Η ΔΕΕΠ ΝΔ ΛΑΡΙΣΑΣ θα βγάλει κάποια ανακοίνωση για την άσχημη κατάσταση των αγροτών και των κτηνοτρόφων ή συναντάται μόνο σε  βραδιές ευχών?

 

Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κύριο Αυγενάκη όπως και το κυβερνών κόμμα πως ο Σύριζα ΠΣ βρίσκεται στη διάθεση του να δείξει πως πλήρωνε και σεβόταν τον παραγωγικό τομέα κατά τη διακυβέρνηση της χώρας 2015-2019.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις