«Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον κ. Αυγενάκη στη Βουλή για την Κοινή Αγροτική Πολιτική»

Απαντώντας στην Επιστολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη που απηύθυνε σε πολιτικά κόμματα και φορείς για την υποβολή προτάσεων τους αναφορικά με την τροποποίηση της Νέας ΚΑΠ, οι υπεύθυνοι ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτές ν. Ρεθύμνης Μανόλης Χνάρης και ν. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή, η οποία επί λέξει έχει ως εξής:

«Απαντητική επιστολή Βουλευτών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Κύριε Υπουργέ,

Τα οξυμένα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας, επιβάλουν συστηματικό διάλογο και επεξεργασμένες θέσεις για την επίλυση τους, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό  επίπεδο.

 Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μίας εθνικής θέσης και την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Δυστυχώς, όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό. Η επιστολή σας, μετά από πέντε χρόνια κυβερνητικής απραξίας, έρχεται κατόπιν εορτής ζητώντας προσχηματικά τη συνδρομή μας με την κατάθεση και των προτάσεων μας.

Μάλιστα, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Φεβρουαρίου, καταθέσατε μία σειρά προτάσεων, χωρίς και πάλι να έχει προηγηθεί υποτυπώδης έστω διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Είναι συνεπώς προφανές ότι η πρωτοβουλία σας συνιστά εμπαιγμό και ενέχει πολιτική σκοπιμότητα σε βάρος των πολιτικών κομμάτων και κατ’ επέκταση του αγροτικού κόσμου της χώρας. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνεται στα κρυφά ούτε με επιστολές. Η διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης εθνικής θέσης πρέπει να είναι δημόσια και διαφανής.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε Επίκαιρη Επερώτηση στις 23.2.2024 ως Κοινοβουλευτική Ομάδα με τίτλο: «Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου και τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά λάθη έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο της χώρας – Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις για το μέλλον του» και στην οποία περιλαμβάνονται τα προβλήματα της ΚΑΠ και κυρίως της εφαρμογής της από την αποτυχία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.  

Η συζήτηση αυτή θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να αναδείξουμε τις μέχρι τώρα αβελτηρίες της κυβερνητικής πολιτικής και να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την ανάταξη του πρωτογενούς τομέα.

Οφείλουμε,  όμως, επιπλέον να επισημάνουμε ακόμη δύο βασικά θέματα.

Τα προβλήματα που αφορούν την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ δεν έχουν σχέση μόνο με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της έλλειψης κατάλληλης μεταβατικής περιόδου. Έχουν να κάνουν και με την απουσία διαβούλευσης και σημαντικού ελλείμματος για την προετοιμασία εφαρμογής της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αυτό είναι εξίσου κρίσιμο να αντιμετωπιστεί.

Πιστεύουμε ότι ο κατάλληλος τόπος για τη συζήτηση των προτάσεων είναι η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, όπου θα αναλυθεί η προετοιμασία και οι θέσεις της Κυβέρνησης για την ΚΑΠ και τα κόμματα μπορούν να καταθέσουν τις θέσεις τους. Επιπλέον, στη συζήτηση αυτή μπορούν να συμβάλλουν οι φορείς των γεωργών, αγροτών και κτηνοτρόφων, των συνεταιρισμών καθώς και οι επιστημονικοί φορείς.

 Σας καλούμε λοιπόν, σε συνεργασία με το Προεδρείο τη Επιτροπής, να οργανώσετε αυτήν τη συζήτηση.

Επιπρόσθετα, πριν τη διεξαγωγή της συζήτησης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, θεωρούμε απαραίτητο ως Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να έχουμε μια λεπτομερή εικόνα της παρούσας κατάστασης, καθώς δεν πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για τον λόγο αυτό, σας ζητούμε όπως πραγματοποιήσετε μία συνάντηση εργασίας με τους  υπεύθυνους βουλευτές  του Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Εμμανουήλ Χνάρη και κα. Χριστίνα Σταρακά, προκειμένου να τους παρασχεθούν όλα τα στοιχεία καθώς και το τι δράσεις έχουν αναληφθεί  στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις