Χρειάζεται… υπομονή για το ελληνικό γαϊδουρινό γάλα
Μια εναλλακτική διέξοδο στον κλάδο της… ονοτροφίας αναζήτησαν κι επέτυχαν δυο αδέρφια από το νομό Αργολίδας, που δημιούργησαν μονάδα εκτροφής γαϊδουριών. Σκοπός τους, η παραγωγή γάλακτος και η διάθεσή του στην εγχώρια αγορά ως τυποποιημένο γαλακτοκομικό προϊόν. Στην προσπάθειά τους αυτή, ωστόσο, δεν είναι λίγα τα εμπόδια που συναντούν, κυρίως γραφειοκρατικά.

Σε μία έκταση πενήντα στρεμμάτων, γεμάτη με ελιές, βρίσκεται η μονάδα παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος του κ. Σπύρου Οικονόμου κοντά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στην Αργολίδα. Ο κ. Οικονόμου με τον αδερφό του Γιώργο εκτρέφει στη μονάδα 30 γαϊδουράκια, τα οποία είναι σταβλισμένα στο κέντρο του ελαιώνα και ελεύθερα να κινούνται και να βόσκουν στην ελληνική γη και σε πείσμα της τάσης και των επιστημονικών δεδομένων, που δείχνουν ότι ο πληθυσμός των γαϊδουριών παρουσιάζει μείωση στην Ελλάδα.

 

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Οικονόμου πρόκειται ίσως για τη μοναδική οργανωμένη προσπάθεια εκτροφής των συμπαθών τετράποδων σε πανελλαδικό επίπεδο. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, υποστηρίζει ο νέος σε ηλικία αγρότης, από την Πελοπόννησο, Γιατί, όπως εξηγεί, «αν αναζητήσει κανείς τη νομοθεσία που διέπει τέτοιου είδους προσπάθειες, που έχουν να κάνουν με την ίδρυση δηλαδή τυποποιητικής μονάδος, για το γάλα που παράγουν τα γαϊδούρια, δεν θα μπορέσει να βρει ιδιαίτερα πράγματα, καθώς η ελληνική πολιτεία δεν έχει φροντίσει για κάτι τέτοιο ανέκαθεν».

 

«Και είναι πράγματι να απορεί κανείς», επισημαίνει ο νέος επιχειρηματίας, «πως κάποιος έχει τη δυνατότητα να εισάγει το γαϊδουρινό γάλα από το εξωτερικό, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να «στήσει» επιχείρηση στην Ελλάδα». Μπροστά σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, τα δυο αδέρφια παράγουν το γάλα, αρμέγοντας τα ζώα τρεις φορές την ημέρα.

 

Στη συνέχεια το γάλα αποστραγγίζεται και εμφιαλώνεται σε μπουκάλια των 200 γραμμαρίων, που πληρούν όλες τια απαραίτητες προδιαγραφές ποιότητας.

 

Τα δείγματα, μάλιστα, αποστέλλονται για ανάλυση, ενώ το γάλα καταψύχεται στους -18 βαθμούς Κελσίου.

 

Σ’ αυτές τις συνθήκες φυλάσσεται μέχρι την πώλησή του. «Η ημερήσια παραγωγή είναι 20 κιλά περίπου», καταλήγει ο κ. Οικονόμου, ζητώντας τη συμπαράσταση της πολιτείας.

 

ΑΠΘ: Καμπανάκι κινδύνου για εξαφάνιση

 

Με τους πληθυσμούς όνων στην Ελλάδα έχει ασχοληθεί διεξοδικά η ερευνητική ομάδα της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Αρσένο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο πληθυσμός των ελληνικών όνων είναι πλέον κάτω από τις 13.000, όταν μόλις δεκαπέντε χρόνια πριν ήταν 95.000.

 

Επίσης είναι αδιευκρίνιστο σε ποιες φυλές ανήκουν τα εναπομείναντα ζώα, ενώ καμία από τις εγχώριες φυλές όνων δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο απειλούμενων φυλών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O), ο οποίος αποτελεί την παγκόσμια βάση αναφοράς.

 

Τα οφέλη

 

Με δεδομένη την ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου το γαϊδουρινό γάλα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών, αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση, στην έρευνα παρουσιάζονται στοιχεία από την ελληνική πραγματικότητα των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος και αναλύονται οι προοπτικές αυτής της καινοτόμου δραστηριότητας.

 

Είναι γεγονός ότι στη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία παρατηρείται μια έντονη ερευνητική δραστηριότητα με αντικείμενο το γαϊδουρινό γάλα. Μόνο την τελευταία πενταετία έχουν δημοσιευτεί 60 περίπου επιστημονικές εργασίες αποκλειστικά για το γαϊδουρινό γάλα. Οι εργασίες αυτές υποδηλώνουν, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για τα βρέφη που παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και σε επιλεγμένες περιπτώσεις αλλεργίας, αλλά και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενηλίκων ατόμων.

 

Από τα στοιχεία για τη χημική σύνθεση του γαϊδουρινού γάλατος και τις αναλύσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί, προκύπτει ότι είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά (8 έως 10%) και πρωτεΐνες (1,5 έως 1,8%) ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (6 έως 7%).

 

Η λιποπεριεκτικότητά του κυμαίνεται από 0,28% έως και 1,82% και εξαρτάται από την εποχή του έτους. Η ημερήσια γαλακτοπαραγωγή μιας γαϊδούρας κυμαίνεται από 0.9 έως 1.7 λίτρα, ενώ η μέση ετήσια ποσότητα είναι 489±36 λίτρα με μέση διάρκεια αρμέγματος 295±12 μέρες.

 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, όλες οι επιχειρήσεις με γαϊδούρια που έγιναν στο εξωτερικό βασίστηκαν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την ευρηματικότητα των δημιουργών τους.

 

Σήμερα, εκτρέφονται στην Ελλάδα περίπου 14.600 γαϊδούρια. Στη Θεσσαλία εκτρέφονται 801 γαϊδούρια, σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν για τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας, ενώ για το νομό Λάρισας δεν υπάρχουν δηλωμένα ζώα.

 

Φυσικό αντιβιοτικό, το γαϊδουρινό γάλα

 

Οι αρχαίοι έλληνες το θεωρούσαν άριστη θεραπεία για διάφορες ασθένειες, οι Ρωμαίοι το εξυμνούσαν ως ένα… ποτό πολυτελείας.

 

Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για όλα τα είδη των ασθενειών και των παθήσεων.

 

Το γαϊδουρινό γάλα ήταν πολύτιμο για τους αρχαίους έλληνες, αφού είναι πολύ θρεπτικό, δεν χρειάζεται παστερίωση και θεωρείται ότι είναι το πιο κοντινό γάλα στο μητρικό γάλα του ανθρώπου.

 

Περιέχει περισσότερη λακτόζη και λιγότερα λιπαρά από το αγελαδινό και χαρακτηρίζεται από μια γλυκιά, ελαφριά γεύση. Επίσης, είναι πολύ πιο εύπεπτο απ’ όλα τα είδη γάλακτος.

 

Μια πλούσια ποικιλία βιταμινών το καθιστούν ελκυστικό τόσο για κατανάλωση όσο και για την περιποίηση της επιδερμίδας.

 

 

Αλέξανδρος Μπίκας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις