Κατάχρηση της λέξης «φέτας» για λευκά τυριά που διακινούνται στη ρωσική αγορά

Επιστολή υπέβαλε το Γραφείο ΟΕΥ της Πρεσβείας μας στη Μόσχα προς την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επίβλεψης στον τομέα Προστασίας Δικαιωμάτων Καταναλωτή και Ανθρώπινης Ευημερίας, με κοινοποίηση στα Υπουργεία Γεωργίας, Μεταφορών και Οικονομικής Ανάπτυξης, με παρατηρήσεις σχετικά με τη διάθεση στη ρωσική αγορά λευκών τυριών με την ονομασία "φέτα".

Σε αυτήν το Γραφείο ΟΕΥ στη Μόσχα αναφέρει τα προβλήματα που προκύπτουν από την καταχρηστική χρήση της λέξης «φέτα» σε σειρά λευκών τυριών εγχώριας παραγωγής και εισαγόμενων, που διατίθενται στην ρωσική αγορά, επισημαίνοντας ότι η χρήση της λέξης «φέτα» παραπλανά τον Ρώσο καταναλωτή.

"Η διάθεση στην ρωσική αγορά προϊόντων άλλων, πλην της αυθεντικής ελληνικής ΠΟΠ Φέτας, που φέρουν την επωνυμία αυτής ή παρεμφερή και/ή χρησιμοποιώντας σύμβολα και εικόνες που παραπέμπουν σε ελληνικό προϊόν, ενώ παράγονται κατ? αρχάς από διαφορετικό γάλα και εκτός των προαναφερόμενων συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών, αποτελεί σαφές παράδειγμα παραπλάνησης καταναλωτή", τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

"Το Γραφείο μας εκφράζει τις παρατηρήσεις του προς την Υπηρεσία σας και με την παρούσα επιστολή θα ήθελε να επισημάνει προβλήματα που προκύπτουν από την καταχρηστική χρήση της λέξης «φέτα» σε σειρά λευκών τυριών εγχώριας παραγωγής και εισαγόμενων, που διατίθενται στην ρωσική αγορά. Επειδή θεωρούμε ότι η χρήση της λέξης «φέτα» παραπλανά τον Ρώσο καταναλωτή.

Η Φέτα είναι λευκό τυρί σε άλμη, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα από πρόβειο γάλα, ή από μίγμα πρόβειου και έως 30% κατσικίσιου γάλακτος και αναγνωρίζεται ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Είναι εμβληματικό προϊόν για την Ελλάδα καθώς αντανακλά την διατροφική παράδοση και γαστρονομία της χώρας άμεσα συνδεδεμένες με την ελληνική ιστορία και τα έθιμα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εν λόγω προϊόντος παραμένουν αναλλοίωτα στη πάροδο του χρόνου, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και καθιστούν τη φέτα σύμβολο της ντόπιας πολιτιστικής κληρονομιάς συνώνυμης της μεσογειακής διατροφής.

Η φέτα παράγεται παραδοσιακά στην Ελλάδα από τον 8ο αιώνα π.Χ. αποκλειστικά από πρόβειο γάλα, ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Αφού πήξει το γάλα, ακολουθεί η στράγγιση του τυροπήγματος, το αλάτισμα και η τοποθέτηση σε άλμη σε ξύλινα βαρέλια ή ειδικά μεταλλικά δοχεία για την ωρίμανση για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών. Κατά την ωρίμανση, η φέτα αποκτά το ιδιαίτερο άρωμα και την χαρακτηριστική γευστική της ποικιλία: μαλακή ή σκληρή, λιγότερο ή περισσότερο αλατισμένη, πιπεράτη ή πικάντικη. Η φέτα υπήρξε βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων.

Η παραγωγή της φέτας ακολουθεί αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές προκειμένου να μπορεί να πιστοποιηθεί ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Ως «ονομασία προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα και του οποίου η ποιότητα οφείλεται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και την παράδοση. Όλα τα στάδια παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν την γευστική παράδοση της περιοχής και να αγοράζουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα.

Η ΠΟΠ Φέτα παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο) και στον νομό Λέσβου (Λέσβος, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος).
Το γάλα προέρχεται από αιγοπρόβατα που βοσκούν ελεύθερα στις προαναφερόμενες γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή βιοποικιλότητα, και ιδιαίτερες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Κατά την παραγωγή της φέτας δεν χρησιμοποιείται γάλα σε σκόνη, χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά , ούτε αντιβιοτικά.

Το γάλα καθώς και η διαδικασία παραγωγής και ωρίμανσης που διαρκεί τουλάχιστον 2 μήνες, προσδίδουν στην ΠΟΠ Φέτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως η γεμάτη γεύση, το πλούσιο άρωμα, το λευκό χρώμα και η συμπαγής αλλά μαλακή σύστασή της. Η ΠΟΠ Φέτα είναι ένα μοναδικά αυθεντικό τυρί, το οποίο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να μπορεί να απολαύσει.

Προκειμένου ένα τυρί να έχει το δικαίωμα να ονομάζεται Φέτα, θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τον ελεγκτικό οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα. Η πιστοποίηση αυτή μαζί με την συμβατότητα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, όπως τα ISO 22000, IFS, BRC, διασφαλίζουν ότι τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις καθ? όλη την διάρκεια παραγωγής και ότι ο καταναλωτής της ΠΟΠ Φέτας απολαμβάνει ένα απόλυτα ασφαλές προϊόν υψηλής ποιότητας.

Η πιστοποίηση των παραγωγών ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια καθώς ελέγχονται ότι πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ανακαλείται η άδεια λειτουργίας.
Υπό το φως των ανωτέρω, επισημαίνουμε ότι η διάθεση στην ρωσική αγορά προϊόντων άλλων, πλην της αυθεντικής ελληνικής ΠΟΠ Φέτας, που φέρουν την επωνυμία αυτής ή παρεμφερή και/ή χρησιμοποιώντας σύμβολα και εικόνες που παραπέμπουν σε ελληνικό προϊόν, ενώ παράγονται κατ΄ αρχάς από διαφορετικό γάλα και εκτός των προαναφερόμενων συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών, αποτελεί σαφές παράδειγμα παραπλάνησης καταναλωτή.

Εξ όσων γνωρίζουμε, τέτοιες πρακτικές δεν συνάδουν με την τρέχουσα ρωσική νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή και την απαιτούμενη ποιότητα των παρεχόμενων σε αυτόν προϊόντων και υπηρεσιών.

Συνεπώς, η συνδρομή σας για την αποφυγή τέτοιων πρακτικών σε βάρος των Ρώσων καταναλωτών και των Ελλήνων παραγωγών θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Το Γραφείο μας δράττεται της ευκαιρίας να ανανεώσει προς την Υπηρεσία σας τις διαβεβαιώσεις τις βαθύτατης εκτιμήσεως. Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα εξέτασης αυτού του θέματος."

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις