Χοιρινό: Οι ισπανικές εξαγωγές στην Κίνα και μοιώνονται στην ΕΕ
Επίδραση του κορονοϊού στις εξαγωγές

Οι ισπανικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος (incal offal) συνέχισαν να αυξάνονται από έτος σε έτος, λόγω της αύξησης της παραγωγής και της ανάπτυξης εγκαταστάσεων μεταποίησης στη χώρα. Με βάση τους πρώτους οκτώ μήνες του εμπορίου κατά το 2020, η Ισπανία εξήγαγε 1.742.000 τόνους χοιρινού κρέατος, αύξηση 307.000 τόνων από έτος σε έτος.

726.000 τόνοι εστάλησαν στην Κίνα, η οποία είναι τώρα η μεγαλύτερη αγορά ισπανικού χοιρινού κρέατος, αντιπροσωπεύοντας το 42% των όγκων που εξήχθησαν. H εικόνα που διαμορφώνεται είναι εντελώς διαφορετική από την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν το χοιρινό που εξήχθη στην Κίνα αντιπροσώπευε το 23% και θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα καθώς το γερμανικό χοιρινό έχει χάσει την πρόσβαση στην κινεζική αγορά τον Σεπτέμβριο.

Αντιθέτως, οι ισπανικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος που διαμένουν εντός της ΕΕ μειώθηκαν οριακά μέχρι στιγμής φέτος σε 734.600 τόνους, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του εμπορίου.

«Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο συνδυασμό υψηλότερης ζήτησης στην Κίνα και χαμηλότερης ζήτησης εντός της ΕΕ μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού», σχολίασε ο Charlie Reeve, αναλυτής της AHDB. Βασικά, μόνο η Ιταλία και η Πολωνία ανέφεραν αυξημένη ζήτηση για ισπανικό χοιρινό φέτος, ενώ η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν μείωση των εισαγωγών.

Η μέση τιμή χοιρινού κρέατος στην Ισπανία ήταν 157 ευρώ / 100 κιλά στις αρχές Νοεμβρίου, 0,17 ευρώ πάνω από την τιμή της ΕΕ λόγω της υψηλότερης ζήτησης από τρίτες αγορές. Επί του παρόντος, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 40% στο παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού κρέατος, αλλά το εθνικό κοπάδι ανακάμπτει γρήγορα, τον Οκτώβριο επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι το απόθεμα των χοίρων επέστρεψε στο 80% από τα επίπεδα πριν από το ASF.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις