Ανοιγοκλείνει σπίτια η φέτα


«Ελάτε ν΄ αλλάξουμε σημεία και γκρίζες ζώνες στη συμφωνία ΕΕ για τη φέτα και την ελιά Καλαμάτας, που σίγουρα, αν τ΄ αφήσουμε ως έχουν θα μας ταλανίσουν στο μέλλον, αλλά τότε δεν θα μπορούμε να τα μαζέψουμε.

Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το νόημα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, του Μανώλη Ανυφαντάκη, επί σειρά ετών, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος και καθηγητή του Γεωπονικού και των τριών βουλευτών, της Άντζελας Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ) και των δυο ανεξάρτητων Γιώργου Κασαπίδη και Πάρη Μουτσινά, που προέρχονται από τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, αντίστοιχα.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η προστασία της φέτας για την Ελλάδα, η οποία κατοχυρώθηκε μετά κόπων και βασάνων και μετά από ενστάσεις, ώσπου να δικαιωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν χαρίστηκαν μάλιστα και στα μίντια, ότι δεν παρουσίασαν το θέμα της φέτας στις σωστές του διαστάσεις, με αποτέλεσμα να παραπληροφορηθεί κι ο κόσμος και κάποιοι να μιλούν «περί επιτυχίας στη συμφωνία με τον Καναδά για τη φέτα», η οποία περιέχει γκρίζα σημεία και για την ελιά Καλαμάτας.

Ο κ. Ανυφαντάκης μίλησε για τους ανθρώπους που επιβουλεύονται το εθνικό μας τυρί και για τις αλλεπάλληλες περιπέτειες της φέτας κι υποστήριξε ότι κατά την άποψή του πως ο Καναδάς, με ή χωρίς τη βούλησή του παίζει το ρόλο του «λαγού». Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεφυτρώσουν στη συνέχεια άλλες εταιρίες που θα επιχειρήσουν το «φέτα Καναδά», να το εκμεταλλευθούν για τη δική τους χρήση, διότι αποτελεί ένα ισχυρό brand name στην αγορά.

«Η συμφωνία για τη φέτα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία», ανέφερε ο Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος ζήτησε να πάρει πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός, ώστε να μην μείνει η συμφωνία ως έχει κι εξέφρασε την αγωνία του. Αφενός  διότι και θέσεις εργασίας θα χαθούν, αφετέρου διότι τίθεται σε κίνδυνο η ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Αντίθετα, όπως είπε, η φέτα  θα μπορούσε ν΄ αλλάξει άμεσα – με ορίζοντα πενταετίας – τα οικονομικά μεγέθη στη χώρα μας, αν στηριχτεί.

«Δεν ήρθαμε ν΄ αντιδικήσουμε με κανέναν. Η συμφωνία δεν έχει κλείσει, πρόκειται για εθνικό μας προϊόν κι εφόσον μπορούμε ν΄ αλλάξουμε μερικά σημεία, για να βελτιωθεί η συμφωνία προς όφελος της Ελλάδας, πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να τη στηρίξουμε τη φέτα, γιατί κάποιοι κι εξ αντικειμένου ή λόγω έλλειψης ενημέρωσης, μπορεί να μη γνωρίζουν τη σημασία της, για την παράδοση, την οικονομία, τον αγροτουρισμό, το γαστρονομικό τουρισμό», ανέφερε η Άντζελα Γκερέκου.   

Πιο επικριτικός ο Πάρης Μουτσινάς αναφέρθηκε στο γεγονός  ότι: «Εμείς οι Έλληνες δεν σεβόμαστε την ιστορία μας και την παράδοσή μας» και ζήτησε την προστασία του εμβληματικού μας τυριού.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις