Ο αγαπησιάρης βοσκός και το ροκφόρ

 

ΠΑΡΙΣΙ. Τρίτο τυρί στον κόσμο, μετά τη φέτα και την παρμεζάνα σε πωλήσεις, το ροκφόρ είναι ένα από τα πιο γνωστά τυριά, που υπάρχουν, και παράγεται στο γαλλικό Νότο.

Το «τυρί των βασιλιάδων» γι’ άλλους είναι αγαπημένο έδεσμα, με λεπτή, απίστευτη γεύση, γι΄ άλλους αντιπαθέστατο μόνο και μόνο από την όψη του, από τη χαρακτηριστική μπλε μούχλα του. Φανατικό κοινό έχει και στη χώρα μας.

Το ροκφόρ παράγεται από γάλα προβάτου, και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού στην περιοχή Ροκφόρ συρ Σουλζόν. Υπάρχουν κι άλλα παρόμοια τυριά, όπως το μπλε τυρί Δανίας ή Γερμανίας αλλά ΠΟΠ αναγνωρίζεται μόνο το γαλλικό στην κοινοτική νομοθεσία.

Το τυρί αυτό οφείλει την ύπαρξή του στο μύκητα Penicillium roquefortis.
Η ιστορία λέει πως ένας βοσκός που φυλούσε το κοπάδι του σ΄ ένα μέρος που λέγεται βουνό Κομπαλού είδε μια όμορφη κοπέλα να περνάει.

Ο αγαπησιάρης βοσκός παράτησε σύξυλο το βιος του και το κοπάδι του, να το φυλάει ο σκύλος και ψωμί και πηγμένο γάλα. Κατά την επιστροφή του, είδε ψωμί με μούχλα και τυρί με μούχλα. Κι έτσι έμελε να γεννηθεί το ροκφόρ στην περιοχή, που έχει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση,  το οποίο χρεώνεται στο βουτυρικό (βουτανικό) οξύ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις