Όταν η γαλοπούλα συνάντησε τα Χριστούγεννα

Την ώρα που οι νοικοκυρές κάνουν τα ψώνια τους για τις ημέρες των Χριστουγέννων, στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία κινουμένων σχεδίων «Free Birds» κάνει θραύση στα παιδιά, διότι δείχνει πώς μερικές γαλοπούλες ξεσηκώνονται και καταφέρνουν ν' αλλάξουν το αμερικανικό έθιμο.

Η σφαγή της γαλοπούλας είθισται τη μέρα των Ευχαριστιών και τα πουλερικά αυτά καταφέρνουν στο τέλος να σωθούν και τη θέση τους παίρνουν... πίτσες ή κοτόπουλα.

Αγριες γαλοπούλες βρήκαν σε μεγάλους αριθμούς οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής, ενώ μεγάλος αριθμός των ζώων που τα αποκαλούσαν και ινδιάνους, βρέθηκε και στο Μεξικό.

Οι περισσότερες ποικιλίες τους δημιουργήθηκαν στην Αμερική από διασταυρώσεις με πιθανή εξαίρεση τη ράτσα White Holland. Οι μεγαλόσωμες ράτσες τους εκτρέφονται αποκλειστικά για το κρέας τους κι από την Αμερική τα πουλερικά αυτά πέρασαν και στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα βέβαια η γαλοπούλα μπήκε πολύ αργότερα στην καθημερινή διατροφή ή και στο γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού τα χοιροσφάγια ειδικά στα νησιά ήταν κάτι συνηθισμένο για τις γιορτές αυτές.

Η χώρα μας είναι ελλειμματική σε κρέας γαλοπούλας κι οι παραγωγοί μειώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο, διαρκώς, παρ' ότι η αγορά επιβάλλει νέες διατροφικές συνήθειες με λιγότερα λιπαρά, διότι η γαλοπούλα έχει μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά ως μεταποιημένη (φέτες γαλοπούλας).

Οι περισσότερες εταιρείες ή μεμονωμένοι παραγωγοί που παράγουν γαλοπούλες είναι στην Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο, ενώ παράγονται και στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Στην Κριθιά Λαγκαδά Θεσσαλονίκης τη δική του εταιρεία Πτηνό-Farm έχει ο Γιώργος Κλουπώδης, όπου παράγονται κοτόπουλα, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες μέχρι και φραγκόκοτες.
Η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας γαλοπούλας.

πηγη:www.enet.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις