Κοινότητα: Αυστηροποιείται η νομοθεσία για τα χοιρινά

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αλλαγές φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στη χοιροτροφία, σε ό,τι αφορά τα σταβλισμένα ζώα, γεγονός που αφορά χώρες κυρίως της Δυτικής Ευρώπης, που έχουν αναπτυγμένη χοιροτροφία, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανία. Η χώρα μας έτσι κι αλλιώς ακόμη και στα χοιρινά ακολουθεί συνήθως ημισταβλισμένη Κτηνοτροφία, γεγονός που συνιστά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα, μικρότερα κέρδη για τους παραγωγούς αλλά μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία για τους καταναλωτές.

Το μήνυμα είναι σαφές κι αφορά την καλή ευζωία μέσα στους στάβλους. Μάλιστα στη Γερμανία από 1ης Απριλίου 2014 ο νόμος προβλέπει δραστική μείωση στη χρήση αντιβιοτικών στην Κτηνοτροφία, ενώ απαγορεύεται κι η χρήση ορισμένων κτηνιατρικών φαρμάκων.

Συν τοις άλλοις, η Κοινότητα προβλέπει ότι οι επενδύσεις στο γεωργικό τομέα θα πρέπει να τηρούν  προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος αλλά και να λειτουργούν υπέρ του καταναλωτή, ώστε να διευκολύνεται η προώθηση γεωργικών επενδύσεων.

Γίνονται πιο αυστηρές οι προδιαγραφές για τις ζωονόσους και τις ανθρωποζωονόσους με καινούργιους κανόνες, που απ΄ ότι φαίνεται θα εφαρμοστούν μετά το Μάιο του 2014, αφού η νέα ΚΑΠ θα εφαρμοστεί κανονικά στα κράτη – μέλη το 2015..
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία οι καταναλωτές χάνουν διαρκώς την εμπιστοσύνη τους, εξαιτίας των αλλεπάλληλων διατροφικών σκανδάλων, που ταλανίζουν τη χώρα κυρίως σε ό,τι αφορά στον τομέα του κρέατος, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα, που ο απόηχός του έφτασε και στην Ελλάδα, το σκάνδαλο στην Κάτω Σαξονία.

Πηγή: Agrarheute.com/Agrocapital
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις