Η Φέτα «πρωταθλητής» των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022

Η φέτα παραμένει το σημαντικότερο εξαγόμενο ελληνικό τρόφιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούν οι παρασκευασμένες ελιές και τα παρασκευάσματα διατροφής και όλα βρίσκονται όλα σε ανοδική πορεία.

Αυτό σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Λονδίνο.

Πιο αναλυτικά στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται ότι καταγράφηκε, σημαντική αύξηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2022, τόσο από την ΕΛΣΤΑΤ (65%), όσο και από τη βρετανική Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων - HMRC (72%), με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζεται ισχυρά πλεονασματικό για την Ελλάδα. Ανήλθε σε 584,7 εκατ. λίρες σύμφωνα με τη HMRC και σε 1,29 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Υπογραμμίζεται ότι η αλλαγή του τρόπου συλλογής των στοιχείων εξωτερικού εμπορίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο κατέστη τρίτη χώρα, οδήγησε σε σημαντική ασυμμετρία μεταξύ των στατιστικών στοιχείων εμπορίου ΕΕ και ΗΒ, με τη σημαντικότερη - ως προς τις ελληνικές εξαγωγές στη χώρα για το 2022 - να εντοπίζεται στην κατηγορία: "ορυκτά καύσιμα, λάδια και προϊόντα απόσταξης".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 η εν λόγω κατηγορία αντιπροσώπευε το πρώτο εξαγόμενο από την Ελλάδα είδος, με αξία 581,3 εκατ. ευρώ. Κατά την HMRC, οι βρετανικές εισαγωγές από την Ελλάδα αυτής της κατηγορίας ανήλθαν σε 105 εκ. λίρες, ή 123,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην ανάλυση χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της HMRC.

Εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ελλάδα

Το 2022 η αξία των βρετανικών εισαγωγών από την Ελλάδα ανήλθε σε 1,478 δισ. λίρες, έναντι 859,5 εκ. το προηγούμενο έτος, αύξηση 72%. Οι κυριότερες κατηγορίες ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων στη χώρα ήταν φάρμακα, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός (κυρίως ηλεκτρικοί αγωγοί, σύρματα και καλώδια), γαλακτοκομικά (φέτα και γιαούρτι), αλουμίνιο και τεχνουργήματα (κυρίως πλάκες, ταινίες και φύλλα), παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων (κυρίως ελιές), ορυκτά καύσιμα, χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό (σωλήνες), πλαστικές ύλες και τεχνουργήματα (κυρίως πλάκες, φύλλα, ταινίες κλπ. από πολυπροπυλένιο), αλάτι, θείο, γαίες, πέτρες (κυρίως ελαφρόπετρα), όπως και διάφορα παρασκευάσματα διατροφής.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε αξία και όγκο εξαγωγών ταυτόχρονα καταγράφονται σε ορυκτά καύσιμα, αερόπλοια, μαργαριτάρια - πολύτιμες - ημιπολύτιμες πέτρες και αλουμίνιο. Αύξηση αξίας εξαγωγών με μείωση του όγκου τους (αύξηση της τιμής των προϊόντων παρά του όγκου εξαγωγών) καταγράφεται κυρίως στις κατηγορίες οργάνων και συσκευών οπτικής, μέτρησης και ελέγχου, γαλακτοκομικών, πλαστικών και ενδυμάτων. Τέλος, οι ελληνικές εξαγωγές φαρμακευτικών αυξήθηκαν σε όγκο αλλά μειώθηκαν σε αξία.

Συνολικά οι εξαγωγές τροφίμων το 2022 ανήλθαν σε 425,7 εκατ. λίρες, ή 28,8% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η αύξηση της αξίας τους σε σχέση με το 2021 ήταν σχεδόν διπλάσια από αυτή του όγκου (αύξηση εξαγωγών κατά 41,7% στην αξία και κατά 23,7% στον όγκο). Δεύτερη μεγάλη εξαγωγική κατηγορία ήταν τα μέταλλα και τα προϊόντα τους (282,4 εκατ. λίρες ή 19,1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στο ΗΒ) και ακολούθησαν χημικά και πλαστικά (268 εκατ. λίρες, 18,1% του συνόλου), άλλα βιομηχανικά (254,6 εκατ. λίρες, 17,2% του συνόλου) και ορυκτά προϊόντα (164,5 εκατ., 11,1% του συνόλου).

Σε επίπεδο οκταψήφιας ανάλυσης, πρώτο εξαγόμενο ελληνικό προϊόν στο ΗΒ είναι τα φάρμακα με μορφή δόσεων για λιανική πώληση (141,1 εκατ. λίρες), αύξηση σε όγκο κατά 27,8% σε σχέση με το 2021, αλλά μείωση σε αξία κατά 2,4%. Ακολουθούν οι ευθείς σωλήνες χαλκού (75,4 εκατ.), για τους οποίους η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε ταχύτερα από τον αντίστοιχο όγκο και τα βαριά έλαια πετρελαίου (74,4 εκατ.). Στην τέταρτη θέση με 59,3 εκατ. λίρες βρίσκεται η φέτα, που παραμένει το σημαντικότερο εξαγόμενο ελληνικό τρόφιμο στο ΗΒ, με δεύτερο τις παρασκευασμένες ελιές (30,8 εκατ.) και τρίτο τα παρασκευάσματα διατροφής (29,1 εκατ.), όλα σε ανοδική πορεία.

Εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα

Το 2022 οι βρετανικές εξαγωγές στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 893,1 εκατ. λίρες, αύξηση 25% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Τα κυριότερα εξαγόμενα από το ΗΒ προς την Ελλάδα προϊόντα το 2022 ήταν πυρηνικοί αντιδραστήρες (κυρίως στρόβιλοι διαφόρων ειδών - 17,4% του συνόλου), αυτοκίνητα (11,3% του συνόλου), οινοπνευματώδη (κυρίως ουίσκι και τζιν - 6,1%), αλουμίνιο και τεχνουργήματα (κυρίως ακατέργαστα κράματα - 5,6%) και όπλα και πυρομαχικά (5,4%).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις