Η ελληνική πρόταση στηρίζεται σε 4 άξονες

Πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου, αντί τέλους Μαΐου που σχεδίαζε αρχικά, σκοπεύει να παρουσιάσει στο κρίσιμο Γιούγκρουπ της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το protothema.gr, από το υπουργείο Οικονομικών, το ελληνικό σχέδιο θα προβλέπει χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ (όσο και το 2014) αλλά θα δίνει και χρόνο για διαπραγμάτευση για το χρέος. Το 70% των τελευταίων μέτρων που εκκρεμούν θα εφαρμοστεί, αλλά το 30% θα αντικατασταθεί με άλλα 10 μέτρα που θα προτείνει η Αθήνα και θα είναι ήπια και αναπτυξιακά και δίκαια.

Η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει «10 μεταρρυθμίσεις – έκπληξη» που θα τα παρουσιάσει στο έκτακτο Γιούρογκρουπ. Αρχικά η ελληνική πλευρά σχεδίαζε η συμφωνία γέφυρα να διαρκέσει για μέχρι τέλος Μαΐου αλλά κρίθηκε αναγκαίο να επεκταθεί η διάρκειά της μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η ελληνική πρόταση στηρίζεται σε 4 άξονες που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Τετάρτης . Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα προταθεί:

1) Πρόγραμμα – «γέφυρα» έως τέλος Αυγούστου στο οποίο θα εμπεριέχεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να καταργούνται είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

2) Δραστική μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.  Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά θα φτάσουν κατ’ανώτατο όριο στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.

3) Διευθέτηση του χρέους με swaps και «άληκτα» ομόλογα που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκουν υποστήριξη και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

4) Μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για το διάστημα της παράτασης,  η Ελλάδα θα αντλεί ρευστότητα με επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων έως 8 δισ. ευρώ και ένα μέρος τουλάχιστον από την δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να της δοθούν τα 1,9 δισ. τουλάχιστον που αποτελούν μέρος από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Στο κείμενο θα προβλέπεται και η αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις