Με μεταβατική ρύθμιση η προστασία της πρώτης κατοικίας

Έτοιμη είναι η μεταβατική ρύθμιση για τη προστασία της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, η οποία δίνει ανάσα στα νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

To σχέδιο νόμου που θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία από του πλειστηριασμούς ,με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε σχέση με τον νόμο Χατζηδάκη, έχει ολοκληρώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα αυτό άνεργοι με μηδενικό εισόδημα δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν οποιαδήποτε δόση ,το10% του ετήσιου εισοδήματος θα καταβάλουν όσα νοικοκυριά έχουν εισόδημα ώες 25.000€ , το 20% οσοι έχουν έως 50.000€ ενώ πάνω από 50.000€ δεν θα υπάγονται στην ρύθμιση . Επίσης βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στην εξαίρεση των πλειστηριασμών είναι η κύρια κατοικία να μην ξεπερνά τις 300.000€,η συνολική περιούσια τις 500.000€ και οι καταθέσεις του νοικοκυριού τις 30.000€.

 «Δεν θέλουμε να επιβραβεύσουμε τους κακοπληρωτές , αλλά να βοηθήσουμε άνεργους , χαμηλά και μεσαία νοικοκυριά» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Μετα απο τετράμηνο  θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο φορέα100.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου ανάπτυξης . Τα δάνεια αυτά θα αγοραστούν στο 50% του υπόλοιπου κεφαλαίου που έχει απομείνει προς εξόφληση από τους δανειολήπτες προς τις τράπεζες χρησιμοποιώντας τα 3δισ€. από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας .Το υπόλοιπο του κεφαλαίου έως το σημείο που κουρεύτηκε το δάνειο θα το λαμβάνουν οι τράπεζες σταδιακά αφου με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για τους δανειολήπτες θα μπορέσουν να πρασινίσουν και παλι 7 στα 10 δάνεια . Η ρύθμιση αυτη θα έρθει για ψήφιση στην βουλή μέσα στο επόμενο τετράμηνο  δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης ,χωρίς να κινδυνέψουν η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Το σχέδιο προβλέπει οτι ο φορέας θα εξετάσει καθε δάνειο ξεχωριστά ,αλλα θα προηγηθούν τα δάνεια των ανεργων οπου ενδέχεται να κουρευτεί ακόμα και η πλειοψηφία του κεφαλαίου που εχει προς αποπληρωμή  .

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις