Αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια

«Έκρηξη» σημειώθηκε το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου στις καθυστερήσεις των δανείων οι οποίες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ και τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσουν το νέο τσουνάμι των «κόκκινων» οφειλών.

Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση στο ρυθμό δημιουργίας νέων καθυστερούμενων δανείων και τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το πρώτο τρίμηνο 2015 το σύστημα θα επιβαρυνθεί με πάνω από 1-1,2 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια. Δηλαδή δημιουργούνται περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ το μήνα νέες καθυστερούμενες οφειλές και αυτό τη στιγμή που η κατάσταση παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης και οι νέες επισφάλειες δεν ξεπερνούσαν τα 130 εκατομμύρια ευρώ (ανά μήνα) την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2014.

Πέρσι έσκασαν δάνεια συνολικού ύψους 78,5 δισ. ευρώ, καθώς δεν πληρώθηκε το 37% από τα 212,139 δισ. ευρώ του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου. Η νέα άνοδος δημιουργεί προβληματισμό και οι τράπεζες καλούν -τηλεφωνικά και γραπτά- τους πελάτες τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστερήσεων να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, σύμφωνα με το Έθνος.

Προσφέρουν μάλιστα ευνοϊκά προγράμματα ρυθμίσεων που προβλέπουν μείωση στα επιτόκια και τη δυνατότητα καταβολής μόνο τόκων ή τόκων και τμήματος του κεφαλαίου, για δάνεια μέχρι 2 χρόνια. Τα τραπεζικά στελέχη αποδίδουν την έκρηξη στις καθυστερήσεις στο γεγονός ότι έχουν «παγώσει» το τελευταίο διάστημα οι αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, ενώ τα νοικοκυριά τηρούν στάση αναμονής, προσδοκώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των οφειλών τους. 

Γι΄ αυτό το λόγο προχωρούν σε «αλά καρτ» ρυθμίσεις που είναι προσαρμοσμένες στις πραγματικές οικονομικές δυσκολίες των «κόκκινων» δανειοληπτών και σε συνάρτηση με την προηγούμενη πιστοληπτική συμπεριφορά τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις