Σε λοταρία οι αποδείξεις συναλλαγών και αγορών

Με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων, θα δίνονται οικονομικά κίνητρα στους πολίτες να ζητούν τις αποδείξεις τους.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η απαίτηση των πολιτών για αποδείξεις, να γίνει και σε συναλλαγές με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους που έως σήμερα καταγράφονται υψηλά ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας.

Έτσι, για να καταπολεμήσει το φαινόμενο, το ΥΠΟΙΚ μελετά να μπαίνουν σε λοταρία αποδείξεις συναλλαγών και αγορών, με έπαθλο σημαντικό χρηματικό ποσό.

Μελετάται λοιπόν ότι στην «λοταρία» που θα κληρώνει μετρητά που μπορεί να φθάνουν έως και 10.000 ευρώ τον μήνα, δεν θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις αλλά όσες αφορούν κυρίως τις συναλλαγές που έχουν οι φορολογούμενοι με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, αισθητικοί, γιατροί, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογιστές, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια, σχολές χορού και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης στη λοταρία θα μπαίνουν και οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν οι καταναλωτές σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης και άλλες επιχειρήσεις.

Από το μέτρο θα εξαιρεθούν επιχειρήσεις που εκδίδουν ούτως ή άλλως αποδείξεις όπως τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.

Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό της απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός».

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και ο αριθμός των τυχερών θα είναι τουλάχιστον τετραψήφιος, με κέρδη τα οποία σε πρώτη φάση θα φθάνουν έως και τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να καθιερωθούν και μεγαλύτερα έπαθλα, έως και 10.000 ευρώ για περιορισμένο αριθμό υπερτυχερών.

 

Πηγή : imerisia.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις