ΙΟΒΕ: Αναγκαία η ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Στo αποκορύφωμά της βρίσκεται η πολιτική αβεβαιότητα εντός κι εκτός της Ελλάδας, εξαιτίας των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για την έκβασή τους, τονίζει το ΙΟΒΕ σ την τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η πολιτική αβεβαιότητα έχει επηρεάσει την ελληνική οικονομία και τη ρευστότητα στην αγορά, κάτι που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί.
"Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έχει εκδηλωθεί μια σαφής τάση τους τελευταίους μήνες απόσυρσης των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα τραπεζικά ιδρύματα εγχωρίως, με στόχο να διαφυλάξουν τον πλούτο τους έναντι του νομισματικού κινδύνου.

Προκειμένου να το επιτύχουν, πιθανότατα έχουν στραφεί σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις στο εξωτερικό. Όμως, θεωρείται αρκετά πιθανή η αύξηση αγορών διαρκών αγαθών από τα νοικοκυριά και κεφαλαιουχικών αγαθών από τις επιχειρήσεις. Ακολούθως, θα τονωθούν η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, αλλά και οι εισαγωγές. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των καταθέσεων αποστερεί τις επιχειρήσεις από πόρους τους οποίους θα μπορούσαν να αντλήσουν μέσω του τραπεζικού συστήματος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, εδραιώνοντας και ενισχύοντας φέτος την ανάκαμψη του 2014 στην ελληνική οικονομία", τονίζει το ΙΟΒΕ.

Ωστόσο, όπως λέει, "μια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που θα διασφαλίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί, τη συνέχιση της προσπάθειας για βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, καθώς και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους και των αγορών, θα μεταβάλλει άμεσα προς το καλύτερο το κλίμα στην ελληνική οικονομία", όμως, χρειάζεται βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

"Είναι αναγκαία η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των δυνητικών επενδυτών ως προς την υλοποίηση των συμφωνημένων με τους εταίρους πολιτικών, κυρίως των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ως προς τη σταθερότητα ορισμένων παραμέτρων της οικονομίας που επηρεάζουν σημαντικά την αποδοτικότητα των επενδύσεων, όπως το φορολογικό σύστημα, οι εργασιακές σχέσεις, η ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. Ο απαιτούμενος χρόνος για την επιβεβαίωση των παραπάνω περιορίζει πολύ τα περιθώρια για μια έντονη αναθέρμανση των επενδύσεων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους", προσθέτει το ΙΟΒΕ, εκτιμώντας παράλληλα, ότι εάν το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν κλονιστεί ισχυρά από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, η διατήρηση ή και περαιτέρω βελτίωση των λιγότερο απαισιόδοξων προσδοκιών των νοικοκυριών και η συνέχιση της ήπιας υποχώρησης της ανεργίας, μπορούν να οδηγήσουν σε άνοδο της κατανάλωσης των νοικοκυριών το 2015, ελαφρώς μεγαλύτερη του 1%.

πηγη:newmoney.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις