Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ και τη διετία 2015-16

Την ώρα που συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, φαίνεται και από το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης ότι κάποιοι φόροι θα μείνουν και την επόμενη μέρα.

Ένας από αυτούς είναι και ο ΕΝΦΙΑ, δηλαδή ο φόρος που επιβαρύνει όλα τα ακίνητα.

 

Η παραμονή του φαίνεται και από το γεγονός ότι στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνονται έσοδα 2,65 δις ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων.

Μάλιστα είναι από τα μέτρα με τα οποία συμφωνούν και οι δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα), ενώ ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας, εφόσον η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014 καταβλήθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες σκέψεις υπάρχουν και για τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους. Δηλαδή να καταβληθεί σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας διαθέτει το 74% των ιδιοκτητών. Συγκεκριμένα πρόκειται για 4,1 εκατ. ιδιοκτήτες σε σύνολο 5,5 εκατ. Στον αντίποδα βρίσκονται 492 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

• 5.569.336 είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων (κατοικιών και οικοπέδων εντός αντικειμενικού προσδιορισμού). Η αξία των ακινήτων τους φθάνει στα 520,49 δισ. ευρώ.

• 4.123.258 ιδιοκτήτες ακινήτων η διαφορετικά το 74% του συνόλου, διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας κάτω των 100.000 ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους φθάνει τα 160,3 δισ. ευρώ.

• 27.198 είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

• 492 ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ.

 

Πηγή : kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις