Θα χρειαστεί ένα μεγάλο ποσό για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Για αρκετό καιρό ακόμα θα διαρκέσουν οι περιορισμοί στις αναλήψεις, ενώ δεν αποκλείεται το “κούρεμα” σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί ένα μεγάλο ποσό για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ θα κυμανθεί κοντά στα 25 δισ ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα προέλθουν από το ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ όπως εκτιμούν οικονομολόγοι είναι πολύ πιθανό το “κούρεμα” καταθέσεων. Σύμφωνα με όσα ισχύουν, αυτό εφόσον επιβληθεί θα επηρεάσει καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, καθώς οι χαμηλότερες θεωρούνται διασφαλισμένες.

 

Σήμερα η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, γνωστό ως ELA, έως ότου ψηφιστεί από τη Βουλή η δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως κανονίστηκε στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

 

Πάντως οι περιορισμοί στις αναλήψεις θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό ακόμη, ίσως και για μήνες ενώ αύριο η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την παράταση της τραπεζικής αργίας για κάποιες ημέρες. Το πιθανότερο είναι οι τράπεζες να ανοίξουν προς το τέλος της εβδομάδας, χωρίς όμως να αλλάξει το όριο αναλήψεων που θα παραμείνει στα 60 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απεφάσισε στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης να μην αυξήσει το όριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επανεξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την Τετάρτη.

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επεκτείνει την τραπεζική αργία για μερικές ημέρες ακόμη.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εκπροσώπους των τραπεζών.

Οι λεπτομέρειες αναμένεται να περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία πρόκειται να εκδοθεί αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις