Στήριξη των προσφύγων και  διαχείριση της μετανάστευσης

 

Στις 5 Οκτωβρίου 2015, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker παρέδωσε ένα σχέδιο προγράμματος δράσης για τη στήριξη των προσφύγων και τη διαχείριση της μετανάστευσης στον Πρόεδρο Erdoğan κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο προγράμματος δράσης απαριθμεί μια σειρά ενεργειών που πρέπει να υλοποιηθούν επειγόντως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκική Δημοκρατία. Στόχος είναι να βοηθηθεί η Τουρκία για να διαχειριστεί μια ιδιαίτερα σημαντική εισροή προσφύγων και την πρόληψη των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την ΕΕ.

Όπως είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος Juncker: «Η ΕΕ είναι έτοιμη να εντείνει περαιτέρω τη βοήθεια προς την Τουρκία για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων υποδοχής των προσφύγων και για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους. Στην προσφυγική κρίση, η Τουρκία και η ΕΕ συμβαδίζουν και συνεργάζονται».

Το σχέδιο του προγράμματος δράσης επιχειρεί να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση με δύο τρόπους. Αφενός, με την υποστήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία (μέρος I) και αφετέρου, με την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ (μέρος ΙΙ).

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το σχέδιο του προγράμματος δράσης — όπως παραδόθηκε στον Πρόεδρο Erdoğan - δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα.

Μετά τη συμφωνία επί της αρχής, πρέπει τώρα να συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών και οι λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο του προγράμματος δράσης.

Η υλοποίηση του προγράμματος δράσης θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων, κάτι που και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης κατά την συνάντησή τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις