Μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά ποσοστό 60% στα ημιτελή κτίσματα

Τις τελευταίες μέρες ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι και πάλι στο προσκήνιο αφού όπως είναι γνωστό έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το φόρο του έτους 2015. Ένα ζήτημα που αφορά αρκετούς φορολογούμενους είναι αυτό της μείωσης του φόρου για τα ημιτελή ακίνητα που παρέμειναν κενά. Ας θυμηθούμε πάλι τις σχετικές διατάξεις που αναφέρονται στο ν. 4223/2013 και αφορούν στον εν λόγω μειωτικό συντελεστή. Σύμφωνα με την περ. η’ της παρ. 2 της ενότητας Α του άρθρου 4 του ν. 4223/2013 ισχύουν τα εξής αναφορικά με το συντελεστή ημιτελών κτισμάτων: 

«[…] η) Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (Σ.Η.Κ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής, που:
α) δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή β) ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής και είναι κενά […]».

Δηλαδή, για τα ημιτελή κτίσματα ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής που είναι κενά και ταυτόχρονα δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής και ο φόρος μειώνεται κατά ποσοστό 60%. 

Προκειμένου να λάβουν τα ημιτελή κτίσματα που δεν έχουν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενά, την έκπτωση 60%, πρέπει να συμπληρώνονται αθροιστικά οι ακόλουθες ενδείξεις στο έντυπο Ε9:

- στη στήλη 10 «ειδικών συνθηκών» του πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»,

- στη στήλη 30 του πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και

- στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

Εφόσον έχουν συμπληρωθεί ορθά οι ανωτέρω ενδείξεις, τότε ο φόρος για τα ακίνητα αυτά θα είναι μειωμένος κατά ποσοστό 60%. 
Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


Πηγή: taxheaven.gr 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις