Μικροδάνεια (και) στην ΕΕ: μικρά ποσά, μεγάλες προσδοκίες

 Ένα μικρό δάνειο που θα επιτρέψει σε όσους έχουν βρεθεί στο περιθώριο της οικονομίας να στήσουν τη δική τους επιχείρηση είναι δοκιμασμένη συνταγή καταπολέμησης της φτώχειας με ρίζες την Ασία και τη Λατινική Αμερική της δεκαετίας του '70. Η κρίση αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον και στην Ευρώπη και το 2010 η ΕΕ δημιούργησε ειδικό χρηματοδοτικό "εργαλείο". Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου η επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ εξετάζει τη μέχρι τώρα λειτουργία του.

Οι άνεργοι καθώς και εκείνοι που για οποιοδήποτε λόγο είναι οικονομικά μη ενεργοί, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών ή ακόμα οι μετανάστες και τα μέλη μειονοτήτων δεν βρίσκουν πάντα ανοιχτές τις πόρτες των τραπεζών όταν θελήσουν να ανοίξουν επιχείρηση.

Απάντηση στο πρόβλημα αυτό δίνουν τα μικροδάνεια που αποτελούν, ακριβώς, δάνεια πολύ μικρών χρηματικών ποσών, ικανών όμως να βοηθήσουν μια πολύ μικρή επιχείρηση να σταθεί στα πόδια της και να ανθίσει.

Ιδέα που το 2006 έφερε το Νόμπελ Ειρήνης στον θεωρούμενο ως εμπνευστή της, Μοχάμεντ Γιουνούς και την τράπεζά του, Grameen, τα μικροδάνεια ξεκίνησαν από το Μπαγκλαντές αλλά τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Ευρώπη της κρίσης.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Μικροχρηματοδοτήσεων Progress

Στην Ευρώπη, ο μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων Progress αποτελεί από το 2010 βασικό εργαλείο διευκόλυνσης, μέσω εγγυήσεων, της δανειοδότησης εκείνων που, υπο κανονικές συνθήκες, θα ήταν αδύνατο να δανειοδοτηθούν. Συγχρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ποσά που συνολικά ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

"Τα μικροδάνεια αποτελούν και στην Ευρώπη βιώσιμη μορφή κοινωνικής πολιτικής" εξηγεί ο εισηγητής του ΕΚ, Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Σβέν Σούλτσε. "Είναι σημαντικό να μπορούμε εκτός του ιδίου του δανείου να παρέχουν και άλλες μορφές στήριξης, από την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου μέχρι τα λογιστικά. Το σχέδιο γενικά λειτουργεί αλλά δυστυχώς δεν εξασφαλίζουμε πάντοτε επαρκή χρηματοδότηση και η Κομισιόν πρέπει να βελτιώσει το "Progress" ακόμα περισσότερο".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις