Μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων

Την γρήγορη και εύκολη λύση της κλιμακούμενης αλλά στην φιλοσοφία της οριζόντιας μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για αυτό το θέμα. Η επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της στο οικονομικό επιτελείο και σύμφωνα με πληροφορίες οι μειώσεις που προτείνονται προκειμένου να γίνει μια πρώτη διόρθωση των αντικειμενικών τιμών είναι μεσοσταθμικά στο επίπεδο του 20%. 

Ωστόσο, παρά τις μειώσεις, ουσιαστική ελάφρυνση των φορολογούμενων από το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2016 δεν θα υπάρξει καθώς το μνημόνιο προβλέπει ότι και το επόμενο έτος ο φόρος ακινήτων θα πρέπει να αποφέρει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον όσα έφερε και φέτος, δηλαδή 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, οι όποιες αλλαγές στο φόρο ακινήτων το μόνο που θα κάνουν θα είναι να μετατοπίσουν φορολογικό βάρος από μια κατηγορία ιδιοκτητών (π.χ. μικροϊδιοκτήτες) σε άλλη (π.χ. φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία).

Στην πράξη, ακόμη και αν καταργηθεί ο βασικός φόρος στον ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό και καθιερωθεί ένας αναλογικός φόρος με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου, ο φόρος αυτός θα πρέπει να έχει υψηλούς συντελεστές και πολύ χαμηλό αφορολόγητο (αν υπάρχει) προκειμένου να φέρνει το εισπρακτικό αποτέλεσμα των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόταση της επιτροπής 

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή χώρισε τις τιμές ζώνης σε οκτώ κλιμάκια ως εξής:

-600- 1.000 ευρώ/τ.μ.
-1.050- 1.500 ευρώ/τ.μ.
-1.550- 2.000 ευρώ/τ.μ.
-2.050- 2.500 ευρώ/τ.μ.
-2.550- 3.000 ευρώ/τ.μ.
-3.050- 3.500 ευρώ/τ.μ.
-3.550- 4.000 ευρώ/τ.μ.
-4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω 


Η πρόταση της επιτροπής προβλέπει ότι το ποσοστό μείωσης θα κυμαίνεται από 0% έως και 25% ή 30% ανάλογα με το κλιμάκιο στο οποίο βρίσκεται μια περιοχή. Για παράδειγμα, στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης είναι έως 600 ευρώ ανά τετραγωνικό δεν θα υπάρξουν αλλαγές, ενώ στις περιοχές με τιμή ζώνης από 600 έως 1.000 ευρώ θα υπάρξει μείωση 5%. Αντίστοιχα στην πολυάριθμες περιοχές των αστικών κέντρων με τιμές ζώνης από 1.050 έως 2.000 ευρώ η μείωση θα είναι της τάξης του 15%- 25%.

Συντελεστές εμπορικότητας 

Μειώσεις αναμένονται και στους συντελεστές εμπορικότητας που επηρεάζουν άμεση την αντικειμενική αξία των ακινήτων που βρίσκονται σε εμπορικές περιοχές. Η μείωση των συντελεστών εμπορικότητας κρίνεται σκόπιμη καθώς έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι εμπορικές αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η μείωση των αντικειμενικών τιμών εξετάζεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και να τεθεί σε εφαρμογή με την υπογραφή υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών. Η μείωση θα ισχύει σε κάθε περίπτωση αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015 καθώς αυτό ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες. 

Οι νέες αντικειμενικές δεν επηρεάζουν τον υφιστάμενο ΕΝΦΙΑ ο οποίο υπολογίζεται με τις τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015 αλλά θα επηρεάσει μια σειρά συναλλαγών που έγιναν μετά την 21η Μαΐου 2015, όπως είναι οι γονικές παροχές, οι μεταβιβάσεις και οι κληρονομιές καθώς οι σχετικοί φόροι υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επιστροφές φόρων για τις συναλλαγές που έγιναν μετά την 21η Μαΐου με τις σημερινές αυξημένες αντικειμενικές.

Πηγή www.capital.gr 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις