Αύξηση εισφορών ή φόρος τραπεζικών συναλλαγών

Εναλλακτικό σχέδιο για φόρο υπέρ συντάξεων στις τραπεζικές συναλλαγές φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι δανειστές απορρίψουν την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, η πρόταση αφορά στη φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών (ηλεκτρονικών και μη) ενδεχομένως άνω των 1.000 ευρώ με ένα τέλος της τάξης του ένα τοις χιλίοις.

Οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα διευκρινίζουν ότι ο φόρος δεν αφορά τις συναλλαγές των 50, 100 ή 200 ευρώ.

Πάντως, η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που κατά πάσα πιθανότητα, όπως εκτιμά η εφημερίδα, οι δανειστές θα δεχθούν την πρόταση για αύξηση των εισφορών σε εργοδότες και εργαζομένους κατά 0,50% για κάθε μέρος.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό «κλείνει» μετά το πρώτο ραντεβού με την τρόικα στις αρχές Ιανουαρίου και θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θεωρείται ορόσημο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, οι βασικότερες πτυχές των αλλαγών είναι η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης και ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ -παράλληλα με τον καθορισμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις