ΟΒΕ: Όχι στις υπερβολικές προμήθειες των τραπεζών

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με επείγον έγγραφό της προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδη ζητάει την παρέμβασή του για την εκλογίκευση των τραπεζικών προμηθειών στις συναλλαγές με κάρτες και να μη προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιβολή εισφοράς στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω τραπεζών.
 

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως  εξής:
 

Οι προθέσεις της κυβέρνησης να επιβάλει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες ως όρο αναγνώρισης του αφορολόγητου, καθώς και η εξαγγελία περί επιβολής εισφοράς (φόρου) επί των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αποτελεί ευθεία απειλή για τη βιωσιμότητα των πρατηρίων υγρών καυσίμων.
 
Υπενθυμίζουμε ότι το μεικτό κέρδος των πρατηρίων υγρών καύσιμων σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου τιμών της Γ. Γ. Εμπ. κυμαίνεται περί το 4% (+-1) ενώ οι προμήθειες των τραπεζών για την διαδικασία ηλεκτρονικών πληρωμών κυμαίνεται από 0,80% μέχρι και 2,50%.
 
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι τράπεζες αποσπούν από τα πρατήρια από 20% μέχρι και 62,5% των μεικτών κερδών τους! Για ποια βιωσιμότητα μπορούμε να μιλάμε με παρόμοια αφαίμαξη;
 
Επιβάλετε δια νόμου μέτρα τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, όπως το «κτίσιμο του αφορολόγητου» και οι ηλεκτρονικές πληρωμές, εκβιάζοντας στην πραγματικότητα τις επιχειρήσεις να μοιράζονται τα μεικτά κέρδη τους με τις τράπεζες, ενώ στις τράπεζες δεν επιβάλετε κανένα μέτρο εκλογίκευσης  της προμήθειας, ούτε καν στα ποσοστά της ευρωζώνης, διαφυλάσσοντας το απαραβίαστο της ελεύθερης διαμόρφωσης των προμηθειών! Τι είδους μονόπλευρη πολιτική είναι αυτή;
 
Η κυβέρνηση αντί να κατευθυνθεί σε λήψη μέτρων για τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών συζητάει την πρόθεση να επιβάλει πάνω στις συναλλαγές και τη δική της εισφορά – φόρο, ως ισοδύναμο πόρου για το ασφαλιστικό.
 
Σας καλούμε όχι μόνο να μην εφαρμόσετε καμία εισφορά πάνω στις συναλλαγές αλλά και να προβείτε σε ρυθμίσεις μείωσης των τραπεζικών προμηθειών ώστε να μπορεί ο κάθε καταναλωτής και  επιχειρηματίας να συναλλάσσεται ηλεκτρονικά χωρίς το χαράτσι των προμηθειών.
 
Εάν δε θέλετε να βρείτε ισοδύναμα, απορούμε γιατί μετά από τόσες και τόσες εξαγγελίες, όπως επί δεκαετίες και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν έχετε πατάξει πραγματικά το λαθρεμπόριο και παραεμπόριο καυσίμων και απλώς επαναλαμβάνετε τα ίδια λόγια και τις ίδιες εξαγγελίες. Δεν είναι δυνατόν πάντα να την πληρώνουν οι νόμιμες επιχειρήσεις και τα πρατήρια που τηρούν το νόμο. Αυτή η «εύκολη λύση» κάποτε πρέπει να εγκαταλειφθεί γιατί την πληρώνουν ακριβά η κοινωνία και οι βενζινοπώλες.
 
Παρακαλούμε για άμεσες ενέργειές σας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις