Με αναδρομική ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες

Οι νέες αντικειμενικές αξίες μάλλον θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015.

Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθούν και συναλλαγές που έγιναν το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη, «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν και για ένα διάστημα του 2016, έως ότου εφαρμοστεί το νέο σύστημα εμπορικών αξιών, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών που έχει κλείσει τον κύκλο του». Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό μετά την απόφαση του ΣτΕ και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν οι νέες τιμές. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

 

Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί για μια σειρά επιδομάτων και φόρων που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

 

Άμεσα προβλέπεται να επηρεαστούν επιδόματα, όπως επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ.

 

Από την άλλη, οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ' επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ), οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλεως και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.

 

Εφόσον οι νέες τιμές ζώνης έχουν αναδρομική ισχύ και δεν υπάρχει πρόβλεψη να αφορούν συγκεκριμένα επιδόματα και φόρους, τότε γίνεται κατανοητό ότι θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να δώσει σε πολύ περισσότερους επιδόματα ή να μειώσει μια σειρά φόρων όπως αυτοί αναφέρθηκαν παραπάνω.

Το σχέδιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες βασίζεται στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που παραδόθηκε πρόσφατα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει μεταξύ άλλων για την Αττική αλλά και για άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μείωση από 5% ως και 20% (μεσοσταθμική μείωση 15%).

 

Στις φθηνές περιοχές (τιμή ζώνης από 600 ευρώ ως 1.500 ευρώ ανά τ.μ.) η μείωση θα είναι της τάξεως του 5%, στις μεσαίες περιοχές (τιμή ζώνης από 1.550 ευρώ ως 3.000 ευρώ ανά τ.μ.) η μείωση θα είναι 15% - 20% και στις ακριβές περιοχές (τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.) η μείωση θα είναι 10% - 12%.

Η Αττική θα χωριστεί σε 8 ζώνες ως εξής:

 

n 600 - 1.000 €/τ.μ.

n 1.050 - 1.500 €/τ.μ.

n 1.550 - 2.000 €/τ.μ.

n 2.050 - 2.500 €/τ.μ.

n 2.550 - 3.000 €/τ.μ.

n 3.050 - 3.500 €/τ.μ.

n 3.550 - 4.000 €/τ.μ.

n 4.050 €/τ.μ. και άνω

 

Πηγή : www.vima.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις