Πόσο φορολογικά ίσοι είναι οι αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

Μπορεί να υπάρξει πρωτογενής ελληνική παραγωγή και εξαγωγική δραστηριότητα στον αγροδιατροφικό τομέα με τόσο υψηλή φορολόγηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι αρνητική αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία που δημοσίευσε το περιοδικό Γεωργία – Κτηνοτροφία (τεύχος 8/2015) και στα οποία είναι καλό οι υπουργοί της κυβέρνησης να διαβάσουν μήπως και πάρουν κάποια ιδέα. Συγκεκριμένα, η έρευνα του περιοδικού που δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες παρουσιάζει αναλυτικά το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για αγρότες και κτηνοτρόφους σε Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρια, Ρουμανία, Γερμανία, Βέλγιο, ορισμένες δηλαδή από τις πιο ανταγωνιστικές ως προς την Ελλάδα χώρες. Ας δούμε λοιπόν τι κάνουν εκεί οι αρμόδιοι υπουργοί όταν πραγματικά θέλουν να αναπτύξουν τον πρωτογενή τομέα και όχι να στραγγαλίσουν τον πιο νευραλγικό κλάδο της οικονομίας:

Στις συγκεκριμένες χώρες-μέλης της Ε.Ε. οι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν επιβαρύνονται με υπερβολική φορολογία καθώς οι αγρότες τυγχάνουν μιας σειράς φοροαπαλλαγών και χαμηλών συντελεστών ενώ η φορολόγηση τους γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Ας δούμε αναλυτικά τι γίνεται στις παρακάτω χώρες ως προς την φορολόγηση των αγροτών τους :

  • Στην γειτονική Κύπρο οι παραγωγοί υποχρεούνται να διαθέτουν βιβλία εσόδων-εξόδων, με το αφορολόγητο όριο να φτάνει  τα 19.500 ευρώ. Τα επιπλέον  εισοδήματα έως το ποσό των 28.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 20%. Ο φορολογικός συνετελεστής ανεβαίνει από τα 28.001 μέχρι τα 36.300 στο 25%, από τα 36.301 μέχρι τα 60.000 ευρώ στο 30% και από κει και πάνω στο 35%. Στα έσοδα προσμετρώνται και οι ενισχύσεις της ΚΑΠ.
  • Στην Πορτογαλία, τα αγροτικά εισοδήματα έως 22.600 ευρώ απαλλάσσονται από την φορολόγηση, ενώ για τα φορολογητέα εισοδήματα από 22.600 έως και 200.000 ευρώ φορολογείται μόνο το 25% των πωλήσεων των γεωργικών προϊόντων και το 10% των αγροτικών ενισχύσεων.
  • Στην Πολωνία, τα προϊόντα της οποίας έχουν κατακλύσει τα ελληνικά σούπερ μάρκετ, οι αγρότες έχουν το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς ανάμεσα σε όλα τα μέλη της  ΕΕ. Οι παραγωγοί πληρώνουν μόνο τον λεγόμενο «αγροτικό φόρο» που είναι ένα είδος ΕΝΦΙΑ για τις αγροτικές εκτάσεις. Ενδεικτιά για το 2015 ο φόρος αγροτικής γης διαμορφώθηκε στα 3,4 ευρώ/στρέμμα.
  • Στην χτυπημένη επίσης από την οικονομική κρίση Ισπανία η φορολόγηση πραγματοποιείται με βάση «αντικειμενικά κριτήρια» για τους αγρότες με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 250.000 ευρώ, ένα πλαφόν που περιλαμβάνει το 90% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον, υπάρχουν χαμηλότεροι συντελεστές για τους νέους αγρότες και τους παραγωγούς με μικρό κλήρο. Εισοδήματα μεγαλύτερα των 250.000 ευρώ φορολογούνται με το σύστημα των εσόδων-εξόδων. Γενικά οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση όπως χαμηλή φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και μειωμένη φορολόγηση αγροτικού πετρελαίου.

Σε δύο γεωργικές χώρες, στην Ουγγαρία καιστη Ρουμανία, οι κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει ενιαίο φορολογικός συντελεστή 16% για τους αγρότες, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

  • Στη Γερμανία το φορολογικό σύστημα διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Οι μικροί παραγωγοί με εκτάσεις έως 200 στρέμματα και οι κτηνοτρόφοι που έχουν έως 50 ζώα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τρόπο φορολόγησης, είτε με την τήρηση βιβλίων, είτε με το σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού εισοδήματος. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φορολογούνται υποχρεωτικά με βάση τα βιβλία εσόδων-εξόδων, ενώ το αφορολόγητο όριο είναι για όλους τα 7.664 ευρώ. Οι φορολογικοί συντελεστές ξεκινούν από το 14% και φτάνουν μέχρι και το 45%.
  • Στη Σουηδία το αγροτικό εισόδημα φορολογείται με 28,97% επί των κερδών, ενώ ο συντελεστής μειώνεται για τους νέους αγρότες στο 14,89% και για τους αγρότες μεγάλης ηλικίας στο 10,21%.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο το αφορολόγητο όριο για όλους τους πολίτες είναι οι 10.000 λίρες (1 ευρώ = 0,76 λίρες ). Εισοδήματα πάνω από το όριο αυτό φορολογούνται με κλιμακωτούς συντελεστές που ξεκινούν από το 20% και φτάνουν το 45%.
  • Στην Ολλανδία το αφορολόγητο όριο είναι στα 4.600 ευρώ και οι συντελεστές φορολόγησης ξεκινούν από το 33% μέχρι και το 52%, συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων.
  • Στο Βέλγιο η φορολόγηση γίνεται με βάση την εκμετάλλευση, τις γεωγραφικές ζώνες και άλλες παραμέτρους με συντελεστή της τάξης του 25%, ενώ οι ενισχύσεις φορολογούνται με 12,5 έως 16,5%. Δεν υπάρχει αφορολόγητο.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις