Άμεση ανάγκη μείωσης των «κόκκινων» δανείων

Στόχος των τραπεζών είναι μέσα στα επόμενα 3 – 4 χρόνια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν μειωθεί ακόμη και στο 15%.

Υπολογίζεται ότι από τα περίπου 204,5 δισ. ευρώ υπόλοιπα δανείων  προς επιχειρήσεις (96,5 δισ.), ελεύθερους επαγγελματίες (13,5 δισ.) και νοικοκυριά (94,5 δισ.), περισσότερα από τα μισά είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση ή ένα βήμα πριν τεθούν σε καθεστώς καθυστέρησης.

Πλέον οι πιέσεις για την ταχεία εξυγίανση των τραπεζών και την κατακόρυφη μείωση των προβλέψεων θα οδηγήσουν σε πλήρη αλλαγή των μέχρι σήμερα δεδομένων αναφορικά με την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων δανείων.

Μάλιστα για το θέμα υπήρξε και ξεκάθαρη αναφορά από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δήλωσε πως με τις παρεμβάσεις  της η κυβέρνηση, θα διασφαλίσει τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Τράπεζες με "κόκκινα" δάνεια είναι τράπεζες "ζόμπι" και οι τράπεζες "ζόμπι" είναι κακές για όλους, είπε ο υπουργός.

Ηχηρή παρέμβαση για τα "κόκκινα" δάνεια έκανε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Benoit Coeure κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Όπως είπε, η πρόκληση τώρα είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαγραφής ή και της πώλησης των "κόκκινων" δανείων, δεδομένου ότι υπάρχουν διάφορα μέσα πολιτικής που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή. Ένα μέσο, όπως είπε, είναι να βελτιωθούν τα πτωχευτικά πλαίσια, που βοηθούν στον διαχωρισμό των βιώσιμων από τους μη βιώσιμους δανειολήπτες και επιτρέπουν την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού που θα πωληθούν.

Ένα άλλο μέσο είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, που επιτρέπει την ταχύτερη κατάσχεση των ενεχύρων που συνοδεύουν τα χαρτοφυλάκια "κόκκινων" δανείων. Και όπως επισήμανε, είναι επίσης σημαντική η διευκόλυνση της απόσπασης σημαντικού μέρους των "κόκκινων" δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, πράγμα που προϋποθέτει ότι υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις για τη μεταβίβαση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού σε εύλογες τιμές σε επενδυτές που θέλουν να τα διαχειριστούν. Όλα τα παραπάνω και ειδικότερα η αποφασιστική δράση για την έναρξη αγοράς δανείων, επισημάνθηκαν από τον B. Coeure ιδιαιτέρως για  Κύπρο και Ελλάδα.

 

Πηγή : www.capital.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις