ΕΣΕΕ: 20 σημεία για την οικονομία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, στο κτίριο του ΕΒΕΠ η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ με μαζική συμμετοχή και πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου και της ΜμΕ επιχειρηματικότητας. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης βράβευσε τους Εμπορικούς Συλλόγους που συνέδραμαν καταλυτικά στην υλοποίηση των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (ΑΚΕ) στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, και την Αλεξανδρούπολη, υπογραμμίζοντας ότι «η λειτουργία τους αναμένεται να αποφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, τόσο στον τομέα της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δοκιμάζονται σκληρά στην παρούσα συγκυρία, όσο και στην αναβάθμιση της τοπικής παραδοσιακής αγοράς». Μάλιστα, ανέφερε ότι η ΕΣΕΕ θα αναδείξει τον Θεσμό των ΑΚΕ ως καλή πρακτική και για άλλες πόλεις στο μέλλον. Επίσης, ο κ. Κορκίδης βράβευσε την Ομοσπονδία Ε.Σ Ευβοίας για την έντονη δραστηριότητα που επέδειξε το τελευταίο διάστημα.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα 20 πιο σημαντικά ζητήματα τα οποία ανέδειξε το προηγούμενο διάστημα η ΕΣΕΕ σε ελληνικά και διεθνή φόρα και τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά η ΕΣΕΕ:

1.     Προτείνει 10 πυλώνες για τη συγκρότηση ενός δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για κεφαλαιοποίηση και πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ για ποσά άνω των 20.000 ευρώ με δυνατότητα αποποίησης του ασφαλιστικού χρόνου. 

2.     Εκφράζει τις ανησυχίες της για τα νέα μέτρα των 5,4 δις ευρώ και τις 5 ενστάσεις των δανειστών που καθυστερούν την 1η αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου.

3.     Προειδοποιεί ότι η μεσαία τάξη και η μικρομεσαία επιχείρηση θα πληρώσει ξανά ακριβά την καθυστερημένη αξιολόγηση με την φορολογική επιβάρυνση των 3,6 δις ευρώ, ενώ επισημαίνει ότι βασικό εργαλείο για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί ο «ακατάσχετος λογαριασμός» που χρειάζεται άμεσα να θεσμοθετηθεί.

4.     Παρουσιάζει τους επτά παράγοντες - πληγές που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ επηρεάζουν την πορεία της αγοράς [• Μη εξυπηρετούμενα δάνεια & Πιστωτικά ανοίγματα 117 δις ευρώ •Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία: 86,3 δις € (1/1/2016) •Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία: 15,3 δις, • Ακάλυπτες Επιταγές - Απλήρωτες Συναλλαγματικές, • Μείωση τζίρου 20-40% • Αυξήσεις τιμών λόγω μεταβολών ΦΠΑ, •Λουκέτα στο εμπόριο ]

5.     Ενσωματώνει στο Καταστατικό τον ορισμό των «μικροεπιχειρήσεων» σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, ζητώντας να καθιερωθεί στην εταιρική νομοθεσία όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο νέος όρος “micro enterprise”.

6.     Ενημερώνει για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που μπορούν να ενταχθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

7.     Συμμετέχει στην υλοποίηση δράσεων κατάρτισης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων 4.000 ανέργων και οικονομικά μη ενεργών νέων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών στον τομέα του λιανικού εμπορίου ώστε με τον εφοδιασμό τους με τις κατάλληλες γνώσεις και μεθοδολογίες να επανεντάσσονται με μεγαλύτερη ευκολία τα επόμενα χρόνια στην ελληνική αγορά εργασίας.

8.     Συμμετέχει σε μία σειρά από πρωτοβουλίες για τη στήριξη των εργαζομένων που απολύθηκαν από την εταιρία ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΦΩΚΑΣ Α.Ε. και την υποβοήθηση της επανεισόδου τους στην αγορά εργασίας. 

9.     Ενημερώνει για την έναρξη προγράμματος επιχορήγησης από τον ΟΑΕΔ επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση.

10.  Παρουσιάζει την Ψηφιακή Υπογραφή: Υλοποίηση ενός αιτήματος του επιχειρηματικού κόσμου που πρώτη υποστήριξε και έθεσε στο δημόσιο διάλογο η ΕΣΕΕ ως έναν νέο γρήγορο και ασφαλή τρόπο συναλλαγής των επιχειρήσεων με τα Επιμελητήρια.

11.   Ενημερώνει για τον τερματισμό στις επιβαρύνσεις των καταναλωτών για πληρωμές με κάρτες, που αποτελεί μέρος των πιέσεων που ασκεί για τη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων.

12.  Συναινεί στην παράταση έως τα τέλη του 2016 της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να «διασωθούν» τόσο η Σύμβαση όσο και οι θεσμικοί όροι της, που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου και τις άδειες, με δεδομένο το γεγονός ότι παραμένει «ανοικτή» η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την επαναρρύθμιση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας και του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού.

13.  Συμμετέχει στην αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν αυτή τη στιγμή τις Ευρωπαϊκές εμπορικές ΜμΕ και συγκεκριμένα την προώθηση μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς στον κλάδο του εμπορίου, τις συμβάσεις για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου και συμβάσεις για τις διαδικτυακές και άλλες εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών, τις εμπορικές σχέσεις και τις άδικες εμπορικές πρακτικές που αποκλίνουν σε μεγάλο βαθμό από την καλή εμπορική συναλλαγή, αντίκεινται στην καλή πίστη και στη δίκαιη συμφωνία και επιβάλλονται μονομερώς από τον ένα εμπορικό εταίρο στον άλλο, την προώθηση της «κυκλικής οικονομίας» και τη χρηματοδότηση CGS (Cards Stakeholder Group).

14.  Ενημερώνει για τη δημοσίευση των 28 σημείων της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τις ανάγκες, τον τραπεζικό δανεισμό και τις άλλες πηγές χρηματοδότησης των ΜμΕ.

15.  Αναπτύσσει Στρατηγική Συνεργασία με την Eurobank με στόχο την εδραίωση μιας νέας σχέσης συνεργασίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις και το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνολικά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας δοκιμάζεται σκληρά. Μια συμφωνία που στόχο έχει την πολύπλευρη στήριξη των ΜΜΕ τόσο σε όρους ρευστότητας αλλά και μέσω της προσφοράς ποιοτικών, σύγχρονων και καινοτόμων υπηρεσιών που θα συμβάλλουν στην επίτευξη εξωστρέφειας, δυναμισμού και καινοτομίας από μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

16.  Ενημερώνει για την πληγή των «κόκκινων δανείων» και την Ελληνική πρόταση που έχει κατατεθεί στους δανειστές προς διαπραγμάτευση που προβλέπει:

-         Εξαίρεση για τρία χρόνια στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία, χωρίς όριο.

-         Προστασία στα επιχειρηματικά δάνεια, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όριο τις 500.000 ευρώ.

-         Προστασία πρώτης κατοικίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με ανώτατο όριο τις 250.000 ευρώ.

-         Εξαίρεση πώλησης καταναλωτικών δανείων με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ.

17.  Ενημερώνει για τις προβλέψεις με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ 2016-2017 για την πορεία της αγοράς περιγράφοντας το «Ελληνικό Πείραμα» .

18.  Συμμετέχει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με τη διάθεση ποσού 50.000 ευρώ για όλο το 2016 προκειμένου οι Εμπορικοί Σύλλογοι των περιοχών που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σημειώνονται αυξημένες προσφυγικές ροές και συγκεντρώσεις σε hot spots να αγοράζουν είδη πρώτης ανάγκης από τις τοπικές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ επιτεύχθηκε το αίτημα της ΕΣΕΕ για την απαλλαγή από ΦΠΑ των δωρεών για τους πρόσφυγες.

19.  Ενημερώνει για την προωθούμενη αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα για τις επιχειρήσεις που προβλέπει τη δυνατότητα απαλλαγής των εμπόρων από τα χρέη τους τρία χρόνια από την κήρυξη της πτώχευσης, αλλά και την εισαγωγή στην ελληνική πραγματικότητα των διαχειριστών αφερεγγυότητας, που θα διαχειρίζονται και θα ρευστοποιούν την περιουσία όσων πτωχεύουν. Συμμετέχει επίσης, ενεργά στον διάλογο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ό,τι αφορά τις πτωχεύσεις και την επιχειρηματική «δεύτερη ευκαιρία» με στόχο τη νομοθέτηση και την εφαρμογή του προτεινόμενου πλαισίου, ώστε να αποτελέσει το συντομότερο δυνατό εσωτερικό δίκαιο. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη με κοινοποίηση προς το γραφείο του Πρωθυπουργού και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο για την νομοθέτηση και διεύρυνση της δεύτερης ευκαιρίας για τους μικρομεσαίους.

20.  Πέτυχε την πραγματοποίηση ενός πάγιου αιτήματός της αναφορικά με την αποποινικοποίηση και απόσυρση των ποινικών διώξεων εις βάρος οφειλετών του ΟΑΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι το μέλλον του Ελληνικού Εμπορίου βρίσκεται στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά , το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και κυρίως στην επίτευξη μιας δίκαιης φορολογίας για τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέα μέτρα για τη πάταξη της φοροαποφυγής των εταιρειών με στόχο πρώτον, την εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεύτερον, τη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας και τρίτον, τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Τέλος, ευχαριστώντας το Σώμα για την πολύτιμη συνεργασία του στην υλοποίηση όλων των ενεργειών και δράσεων της ΕΣΕΕ, έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τη λειτουργία της αγοράς κατά την Πασχαλινή περίοδο και την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις