Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Η επικαιροποίηση του μνημονίου προβλέπει την αναβολή της αντικατάστασης των αντικειμενικών τιμών από τις εμπορικές.Η αντικατάσταση αυτή θα γίνει τον επόμενο Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και για το επόμενο έτος επί πλασματικών τιμών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν υψηλότερες έως και κατά 30%-40% σε σχέση με τις εμπορικές, εξαιτίας της βύθισης της αγοράς ακινήτων.

Στο τρίτο μνημόνιο προβλεπόταν μάλιστα η σύσταση ειδικής επιτροπής σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαμόρφωση νέας βάσης δεδομένων με στοιχεία αγοράς, ώστε να ξεπεραστεί το στρεβλό σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στα τέλη του περασμένου έτους, απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προέβλεπε τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα έπρεπε να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 22 Δεκεμβρίου 2015.

Όμως τελικά, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην πραγματικότητα θα αργήσει ένα χρόνο ακόμα.

Επειδή δε, ο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους υπολογίζεται με βάση τις ισχύουσες τιμές την 1η Ιανουαρίου και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου την ίδια ημερομηνία, και του χρόνου οι φορολογούμενοι θα λάβουν το ίδιο ραβασάκι με φέτος. Αυξημένο σε σχέση με πέρυσι για τουλάχιστον 500.000 φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους είτε οικόπεδα, είτε ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, οπότε πιάνονται για πρώτη φορά και στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου.

Πηγή : www.euro2day.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις