Διασταύρωση καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων

Παρουσιάστηκε σήμερα το ειδικό λογισμικό για τη διασταύρωση καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του capital.gr, στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν 1,27 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι περιλαμβάνονται στις περίφημες "λίστες", μεγαλοκαταθέτες, Μπόργιανς κλπ.

Η παρουσίαση του ηλεκτρονικού εργαλείου ελέγχου έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, να αυξηθεί η προσέλευση των φορολογούμενων στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων.

Από την παρουσίαση προέκυψε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει παραγραφεί τελικά η χρήση του 2002, καθώς όπως επισήμανε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, "για το θέμα εκκρεμεί απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας".

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ειδικό λογισμικό επιτρέπει τον εντοπισμό των πρωτογενών καταθέσεων που έγιναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχόμενων και τη σύγκρισή τους με τα ποσά του εισοδήματος που δηλώθηκαν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Βασικό ατού του συστήματος, όπως έγινε γνωστό, είναι η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία σε σχέση με την χειρόγραφη μέθοδο.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών, κα Αικ. Παπανάτσιου, είπε ότι το σύστημα επιτρέπει τον εντοπισμό των πλέον ύποπτων υποθέσεων για φοροδιαφυγή, καθώς και ότι "οι φοροφυγάδες δεν θα μπορούν πλέον να κρύβονται μέσα στο πλήθος των φορολογούμενων".

"Αυτή η διαδικασία για τον έλεγχο ενός φορολογούμενου μπορούσε να πάρει 8-10 μήνες για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από τις τράπεζες, ενώ τώρα είναι διαθέσιμα σε 10’", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: "Η επεξεργασία τους, έπαιρνε 2-6 μήνες, ενώ τώρα χρειάζεται μερικές ημέρες ή το πολύ εβδομάδες για να ολοκληρωθεί".

Από την πλευρά του, ο κ. Πιτσιλής ανέπτυξε τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος και αναφερόμενος στην ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων, χωρίς να αποκαλύψει ποσά, είπε ότι πηγαίνει αρκετά ικανοποιητικά σε βεβαίωση φόρων και εσόδων. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις