Ποιούς θα αφορά η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ -κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ- που αποτελεί μέρος των αντίμετρων, θα εστιάσει σε αυτούς που έχουν μικρή περιουσία, όπως δηλώνει στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική" η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Το ακριβές ύψος, σύμφωνα με την υφυπουργό, θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες. Στόχος, όπως αναφέρει, είναι να αντισταθμιστεί "κατά το δυνατό τη μείωση του αφορολόγητου που θα υποστούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που συνήθως, αλλά όχι πάντα, έχουν και μικρή περιουσία".

Η κ. Παπανάτσιου σημειώνει ακόμη στην ίδια συνέντευξη ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με έναν φόρο που θα είναι προοδευτικός και θα φορολογεί τις μεγαλύτερες περιουσίες με υψηλότερο συντελεστή, όμως ο εισπρακτικός στόχος προς το παρόν παραμένει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενη στη διόγκωση των χρεών προς τις εφορίες, η υφυπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει να υπάρξουν για τους οφειλέτες «κι άλλες λύσεις», που θα εξεταστούν όμως αφού προηγουμένως λειτουργήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός βάσει του οποίου πάντως, όπως αναφέρει, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ζητούν ρύθμιση των οφειλών τους από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με τους ίδιους όρους που προβλέπει για τις επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει η κ. Παπανάτσιου, όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης στοχεύουν στο να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα έχουν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι από τη μείωση του αφορολόγητου, αν και παραδέχεται ότι «δεν είναι πρακτικά δυνατό η αντιστάθμιση να είναι ένα προς ένα, να πάρει ο κάθε πολίτης ακριβώς ό,τι έχει χάσει από τα μέτρα».

Προαναγγέλλει, δε, ότι σύντομα θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, που έχει «βάλει πλάτη» στα σκληρά χρόνια των μνημονίων, ενώ η πραγματική στήριξή της θα έρθει από την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη με στόχο, όπως τονίζει, την ανάκτηση των εισοδημάτων της.

Για τις επόμενες «μάχες» στο «μέτωπο» της φοροδιαφυγής η υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι το υπουργείο ενισχύει συνεχώς το νομοθετικό «οπλοστάσιο», αλλά οι διασταυρώσεις και η προτεραιοποίηση των ελέγχων είναι αποκλειστικό ζήτημα της ΑΑΔΕ, ενώ αναφέρει ότι για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου οι κατασχέσεις θα συνεχιστούν, αν και διευκρινίζει ότι κατάσχεση ακινήτου δεν σημαίνει και πλειστηριασμό του.

Όσον αφορά, τέλος, στο καθεστώς των τελών κυκλοφορίας προαναγγέλλει την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις