Χωρίς συμπληρωματικό φόρο ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα αγροτεμάχια μέχρι το 2018

Με διάταξη σε φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή, προβλέπεται η συνέχιση της απαλλαγής των αγροτεμαχίων (εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεων) για άλλα δυο χρόνια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια για φέτος και για το 2018.  Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια από το 2016, ωστόσο ανεστάλη η εφαρμογή του φόρου λόγω πολύ μεγάλων τεχνικών προβλημάτων στον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων που θα προσμετρούνταν στο συμπληρωματικό φόρο.

-. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν από 1-1-2017. 


Αναλυτικά το σχέδιο νόμου προβλέπει : 

Άρθρο 13
Ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας κατοχής ακινήτων
1. Η περίπτωση στ' της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4223/2013 (Α' 287) καταργείται.
2. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ειδικά για τα έτη 2016, 2017 και 2018 στη συνολική αξία του πρώτου εδαφίου δεν συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.»

Αιτιολογική Έκθεση 

"Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού παρατείνεται για δύο έτη (2017 και 2018) η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων. Η διάταξη κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογουμένους να ελέγξουν και τους δασικούς χάρτες και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις."

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις