Ρωσία: παράταση των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ για ένα εξάμηνο

 Στις 28 Ιουνίου 2017, το Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 τις οικονομικές κυρώσεις κατά συγκεκριμένων τομέων της ρωσικής οικονομίας.

Η παρούσα απόφαση αποτελεί συνέχεια της ενημέρωσης από τον Πρόεδρο κ. Macron και την Καγκελάριο κα Merkel στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας και 23ης Ιουνίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό προετοίμασε το έδαφος για την ανανέωση των κυρώσεων για έξι περαιτέρω μήνες.

Το Συμβούλιο επισημοποίησε χτες την απόφαση αυτή με γραπτή διαδικασία και, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις εν λόγω αποφάσεις, με ομοφωνία.

Τα μέτρα θεσπίστηκαν αρχικά στις 31 Ιουλίου 2014 για ένα έτος, ως αντίδραση στις ρωσικές ενέργειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Τα μέτρα ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός, ενεργειακός και αμυντικός κλάδος, καθώς και ο τομέας των αγαθών διπλής χρήσης.

Στις 19 Μαρτίου 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να συνδέσει τη διάρκεια ισχύος των κυρώσεων με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, η οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έπρεπε να υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Δεδομένου ότι αυτό δεν συνέβη, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως, το Συμβούλιο παρέτεινε τις κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις