"Κόβουν" βασικά είδη διατροφής λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων

"Κόβουν" βασικά είδη διατροφής και μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς περιορίζεται η αγοραστική τους ικανότητα λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους "Τα Νέα", τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το α΄ εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου, δείχνουν μείωση 4% του όγκου των πωλήσεων στις βενζίνες σε ετήσια βάση.

 

Τα 56 εκατ. λίτρα που έφυγαν από την αγορά (1,48 εκατ. κυβικά από 1,53 εκατ. κυβικά πέρυσι), είναι –σύμφωνα με "Τα Νέα"- ένας τζίρος πάνω από 80 εκατ. ευρώ με βάση τη σημερινή τιμή της βενζίνης.

 

Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία για τις πωλήσεις σούπερ μάρκετ στο α΄ εξάμηνο, που εμφανίζουν πτώση 1% σύμφωνα με έρευνα της IRI. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πωλήσεις γαλακτοκομικών μειώθηκαν 3,5%, ενώ αυτές των απορρυπαντικών-καθαριστικών κατά 4,9%, των ειδών προσωπικής υγιεινής κατά 4,6% και των ειδών προσωπικής φροντίδας κατά 5,3%.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βρεττός, αναφέρει ότι "δεν επιστρέφουμε μόνο εκεί όπου ήμασταν πριν από δυόμιση χρόνια, αλλά σε όρους καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξακολουθούμε να είμαστε πίσω από την ευρωζώνη, που ακριβώς επειδή τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 2,1%, η απόσταση διευρύνεται".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις