Σύνδεση των 120 δόσεων με το εισόδημα των αγροτών

Μεγάλη ανατροπή βγάζουν οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και δανειστών στο θέμα των 120 δόσεων για τη ρύθμιση χρεών, άνω των 50 δισ. ευρώ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, από ένα και πλέον εκατομμύριο αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Το σχέδιο για τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών, συνδέει τις μηνιαίες δόσεις με το εισόδημα και την περιουσία. Δηλαδή καταθέσεις και ακίνητα, και μόνο οι μη έχοντες, βάσει του τι δηλώνουν στην εφορία, θα έχουν το «προνόμιο» να ενταχθούν σε ρύθμιση 120 δόσεων.

 

Για παράδειγμα, όποιος δηλώνει 3.000 ευρώ και χρωστά 50.000 ευρώ θα έχει ρύθμιση 120 δόσεων, ενώ όποιος δηλώνει 50.000 και χρωστά 50.000 ευρώ θα έχει 46 δόσεις και αν χρωστά 3.500 ευρώ θα έχει 3 δόσεις.

 

Το σενάριο που εξετάζεται και  διέρρευσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι οι δόσεις να καθορίζονται σε ποσό ίσο με το 25% του ετήσιου εισοδήματος, με ενδεχόμενο να να ανέβει στο 30%, σύμφωνα με το σχέδιο που συζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα.

 

Το υπουργείο Εργασίας είχε δώσει ένα σχέδιο ρύθμισης με δόσεις στο 15% του ετήσιου εισοδήματος, αλλά δεν έγινε αποδεκτό από την τρόικα.

 

Οι οφειλές ως 3.000 ευρώ έχουν ως 36 δόσεις ανάλογα με το εισόδημα και χωρίς κούρεμα προσαυξήσεων.

 

Οι οφειλές από 3.000 ευρώ ως και 50.000 ευρώ, που ρυθμίζονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα έχουν κούρεμα προσαυξήσεων ως 85%, αλλά στις δόσεις ρύθμισης μπαίνει επιτόκιο 5%.

 

Τα ίδια κριτήρια θα ισχύσουν και για όσους θα ρυθμίσουν οφειλές εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού.

 

Από το εισόδημα θα αφαιρούνται τα έξοδα του επαγγελματία ή εργοδότη και προτού καθοριστούν οι δόσεις, θα λαμβάνεται υπόψη ένα ποσό για πάγιες δαπάνες διαβίωσης. Εδώ μπαίνουν και τα περιουσιακά κριτήρια, όπως ακίνητα και καταθέσεις, ώστε όσοι δηλώνουν ελάχιστα (π.χ. 2.000 ή 3.000 ευρώ) και παράλληλα φορολογούνται με τεκμήρια διαβίωσης που «βγάζουν» εισόδημα 30.000 ή 40.000 ευρώ, να αναγκαστούν να πληρώνουν την οφειλή τους με δέσμευση της περιουσίας τους!

 

Διαβεβαιώσεις Aχτσιόγλου για «κούρεμα» στις προσαυξήσεις

 

Εντωμεταξύ, η υπουργός Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου, εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο αισιόδοξη για το θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, μιλώντας για «κούρεμα» 80% στις προσαυξήσεις.

 

Αναλυτικότερα, η υπουργός ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία, μιλώντας στο Ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 και στο  Δημήτρη Χατζηνικόλα, αναφέροντας πως:

 

«Έχει κλείσει η συμφωνία σε ότι αφορά τις οφειλές 20.000 έως 50.000 ευρώ, σε αντανάκλαση αυτής της συμφωνίας θα βγουν και οι υπουργικές αποφάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα από εμένα και από τον υπουργό Οικονομικών για την ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο. Έχουνε συμφωνηθεί οι βασικές παράμετροι, δηλαδή ότι θα υπάρχει ένα σημαντικό κούρεμα προσαυξήσεων της τάξεως του 80%. Η αποπληρωμή θα γίνεται έως 120 δόσεις  και το βασικό κριτήριο για την ένταξη θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται σε ένα "λόγο" του βασικού χρέους προς το εισόδημα. Με τον τρόπο που διαμορφώνεται σε ότι αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τα στοιχεία που έχουμε ένα πολύς μεγάλος όγκος οφειλετών θα μπορέσει να ενταχθεί στην ρύθμιση».

«Να υπενθυμίσω σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτοί που θα μπορούν να υπαχθούν θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα ( γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί δηλαδή) ανεξαρτήτως ύψους της οφειλής τους, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι δηλ.) είτε χρωστάνε λιγότερο από 20.000, είτε χρωστάνε περίπου το 85% στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί όλοι θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση που θα κάνουμε με την υπουργική απόφαση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντίθετη περίπτωση εάν δηλαδή έχουμε εμπόρους των οποίων οι οφειλές πάνω από 20.000 θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πάλι με τις βασικές παραμέτρους που περιέγραψα (έλεγχος βιωσιμότητας κλπ)».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις