Παγκόσμια Τράπεζα: Oι αναπτυσσόμενες οικονομίες κινδυνεύουν με βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων

Toν κώδωνα του κινδύνου ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες κινδυνεύουν με βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση κρούουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην περίπτωση που η κατανάλωση και επενδύσεις δεν επανακάμψουν με ταχείς ρυθμούς μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε blog στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση 2% του ΑΕΠ των αναπυσσομένων χωρών, οι οποίες θα εισέλθουν σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1960 και σε μια δραματική εξέλιξη σε σύγκριση με τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 4,6% στη διάρκεια των 60 τελευταίων ετών.

Σύμφωνα όμως με τους οικονομολόγους, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, με συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας εώς και 3%, εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη της κατανάλωσης και επιστροφή επενδύσεων.

«Σε ένα δυσμενές σενάριο, το χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν μεγαλύτερο και η οικονομική δραστηριότητα στις αναπτυσσόμενες θα μπορούσε να συρρικνωθεί σχεδόν 3%», επισημαίνουν.

Οι συντάκτες της μελέτης καλούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες να λάβουν μέτρα για την ανακούφιση των αναπτυσσομένων χωρών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις