Το δημόσιο χρέος αυξάνεται και μια νέα οικονομική κρίση έρχεται στην Ελλάδα

Ύφεση 6% προβλέπει η Oxford Economics για την Ελλάδα φέτος, ενώ σημειώνει πως μπορεί να είναι πολύ βαθύτερη εάν τα περιοριστικά μέτρα μειωθούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο αντίκτυπος στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί το "σωσίβιο" της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία, σημειώνει. Εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και το αναγκαστικό κλείσιμο των ξενοδοχείων συνεχιστούν και στο τρίτο τρίμηνο, που αποτελεί το αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, οι απώλειες εσόδων θα είναι σημαντικές και θα έχουν εκτεταμένες συνέπειες.

Όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της, η Oxford Economics, “ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ευάλωτη ελληνική οικονομία σημαίνει ότι κανένας από τους τέσσερις οίκους –οι οποίοι δίνουν πλέον σταθερές προοπτικές στην πιστοληπτική ικανότητά της– δεν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του rating της, βάζοντας “πάγο” στην ανoδική τάση που είχαν οι αξιολογήσεις στις αρχές του έτους”. Αυτό, με δυό λόγια, σημαίνει χαμηλότερη πιστοληπτική δυνατότητα και τελικά πιό ακριβό δανεισμό από τις αγορές.

Η τεράστια κλίμακα της επικείμενης συρρίκνωσης ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ). Η κρίση αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος (5,8% του ΑΕΠ), αντιστρέφοντας την πρόσφατη τάση των πλεονασμάτων.

Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχε το σημαντικό "μαξιλάρι" ρευστότητας της κυβέρνησης, περίπου 20 δισ. ευρώ (με επιπλέον 15,7 δισ. ευρώ από τον ESM) και αν και μεγάλο μέρος αυτών των αποθεματικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό φέτος και να περιοριστεί η αύξηση του δημόσιου χρέους.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη εκ των δύο συνεδριάσεων του ΕuroWorkingGroup  προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου. Πριν οι υπουργοί Οικονομικών πραγματοποιήσουν μία ακόμα έκτακτη συνεδρίαση, την Τρίτη 7 Μαΐου θα υπάρξει μία ακόμα συνεδρίαση του ΕWG. Την ίδια μέρα θα ανακοινωθούν και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Με σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για τους πολίτες και την οικονομία, όχι όμως με τη μορφή που τη γνωρίζαμε πριν την πανδημία, όλοι κάνουν λόγο για βαθιά ύφεση το 2020. Την ίδια ώρα οι φόβοι για αναζωπύρωση της κρίσης του κορονοϊού εξακολουθούν να υπάρχουν καθιστώντας ακόμα πιο αβέβαιη οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις