Εκτός ΥΠΑΑΤ οι δικαιοπραξίες σε ιδιωτικές νήσους και νησίδες
Την έγκριση δικαιοπραξιών ακινήτων σε ιδιωτικές νήσους και νησίδες μόνο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χωρίς την συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβλέπει σχετικό άρθρο νομοσχεδίου που η συζήτησή του θα ξεκινήσει σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Κύρωση της από 1 Ιουνίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Καταβολή της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων σε όσους διορίζονται έφοροι των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, δικαστικοί αντιπρόσωποι, γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών και διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 1892/1990 (Α΄101)” και λοιπές διατάξεις», η επεξεργασία και εξέταση του οποίου θα ξεκινήσει στις 14.00΄, στην αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» της Βουλής.

 

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με το άρθρο 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αντικαθίστανται οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 1892/1990 «Για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (Α΄101), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 33 του ν. 4061/2012 (Α΄ 66), για τους κάτωθι λόγους:

  • Οι διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4061/2012, οι οποίες αντικατέστησαν τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν.1892/1990, μοναδικό σκοπό είχαν, στα πλαίσια απλούστευσης της διοικητικής διαδικασίας, η αρμοδιότητα για την έκδοση άδειας για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες, καθώς και σε ακίνητα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες, οπουδήποτε και αν αυτές βρίσκονται, να ασκείται πλέον από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη δύο Υπουργών και συγκεκριμένα των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Άμυνας, όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.
  • Στην εν λόγω τροποποιητική διάταξη του άρθρου 33 του ν. 4061/2012 εκ παραδρομής τέθηκε ο όρος «ιδιωτικών» ως επιθετικός προσδιορισμός των ακινήτων αντί των νήσων ή νησίδων.

Για τους ανωτέρω λόγους, κρίνεται αναγκαία η εκ νέου τροποποίηση του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 1892/1990, προκειμένου η έκδοση άδειας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να απαιτείται για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες, καθώς και σε ακίνητα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες και όχι γενικά σε ακίνητα που βρίσκονται σε νησιά της Χώρας, όπως από σφάλμα προβλέφθηκε κατά την αντικατάσταση του άρθρου 28 του ν. 1892/1990 από το άρθρο 33 του ν. 4061/2012, διαταράσσοντας την ομαλή οικονομική ζωή της Χώρας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου όπως έχει αναρτηθεί αυτό στην ιστοσελίδα της βουλής:

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις