Νόμος περί Εκσυγχρονισμού της Ασφάλειας Τροφίμων

Σημειώνουμε προς όλους τους ενδιαφερομένους, ότι στο πλαίσιο των νέων διατάξεων του FSMA (παρ. 102) όλες οι εγκαταστάσεις τροφίμων που εξάγουν στις ΗΠΑ προϊόντα (σύμφωνα με τους κανονισμούς εμπορίας τροφίμων), πρέπει να επαν-εγγραφούν (δήλωση καταχώρησης του εργοστασίου παραγωγής – Food Facility Registration) την περίοδο από 1ης Οκτωβρίου έως 31Δεκεμβρίου 2012.
Η FDA επρόκειτο να εκδώσει λεπτομερείς οδηγίες εν ευθέτω χρόνω εντούτοις, μέχρι τώρα,έχει δημοσιευθεί μόνο ένα σχέδιο οδηγιών αναφορικά με συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων (γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς βιομηχανίας). Επίσης, έχουν δημοσιευθεί σχετικές πληροφορίες σε μορφή ερωταποκρίσεων (Q&A, βλ.
http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/FSMA/ucm314178.htm).
Σημειώνουμε δε ότι η FDA έχει εξαγγείλει πρόθεσή της να συλλέξει, μετά από την εγγραφή και σε εθελοντική βάση, πρόσθετες πληροφορίες από τις εγκαταστάσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια προς ταξινόμησή τους ως υψηλού ή χαμηλού κινδύνου, το οποίο εν συνεπεία θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της συχνότητας επιθεώρησής τους.
Από την άλλη, η απάντηση της FDA σε σχετική ερώτηση της εδώ αντιπροσωπείας Ε.Επιτροπής, για το τι προβλέπεται εάν μία εταιρεία δεν επαν-εγγραφεί, αναφέρει μεταξύ άλλων απαγόρευση εξαγωγών/ εισαγωγών για τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις