Σε διαβούλευση η βιολογική παραγωγή στην Ευρώπη

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 15 Ιανουαρίου, ξεκινά διαδικτυακή διαβούλευση η οποία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τη βιολογική παραγωγή στην Ευρώπη.

Η διαβούλευση αναμένεται να τροφοδοτήσει τον προβληματισμό για ένα νέο κανονισμό-πλαίσιο, όπως είχε ζητηθεί από την Επιτροπή, στην έκθεσή της του Μαΐου 2012 σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

 
Οι Ευρωπαϊκοί κανόνες βιολογικής παραγωγής καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής από το αγρόκτημα έως το πιρούνι. Οι φορείς εκμετάλλευσης που τηρούν αυτούς τους κανόνες έχουν το δικαίωμα να επισημαίνουν τα προϊόντα τους ως "βιολογικά" και να θέτουν το ευρωπαϊκό λογότυπο με το πράσινο φύλλο στη συσκευασία.

 

Μετά από διαβουλεύσεις και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της βιολογικής παραγωγής προκειμένου να προσδιοριστούν τα ζητήματα που διακυβεύονται για το μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφεται προς τους πολίτες.

 

Η διαβούλευση θα καλύψει ενδεχόμενες απλουστεύσεις στο υφιστάμενο καθεστώς, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλά πρότυπα, καθώς και τα ζητήματα ελέγχων και διεθνούς εμπορίου.

 

Επί του θέματος, ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, κ. Dacian Ciolos, δήλωσε: «Σήμερα, η διαχείριση των πόρων και η βιώσιμη γεωργική παραγωγή γίνονται όλο και πιο σημαντικά πολιτικά ζητήματα, και οι καταναλωτές αναζητούν προσεκτικά τον τρόπο παραγωγής της διατροφής τους. Πρόκειται λοιπόν για μια καλή στιγμή προκειμένου να υπογραμμιστεί η δέσμευσή μας για τα υψηλότερα πρότυπα στη βιολογική παραγωγή και να επανεξετάσει τους κανόνες της όπου είναι απαραίτητο ώστε να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες ενθάρρυνσης της ανάπτυξης της βιολογικής παραγωγής στην Ευρώπη. Η ανοικτή διαβούλευση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους ευρωπαίους πολίτες να εμπλακούν στην προετοιμασία του μέλλοντος της ευρωπαϊκής βιολογικής γεωργίας».

 

Η διαβούλευση θα διαρκέσει από τις 15 Ιανουάριου έως τις 15 Απριλίου 2013 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο στον σύνδεσμο:

http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=orgagric2013&lang=el


Από τη στιγμή που θα εξεταστούν όλες οι πτυχές προσεκτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί προτάσεις για ένα ανανεωμένο πολιτικό και νομικό πλαίσιο για τη βιολογική γεωργία στην Ευρώπη, που θα προταθεί προς έγκριση περί τα τέλη του 2013.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις