Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος φύτευσης για τις μεσόψιμες κρεμμυδοφυτείες στην Ελλάδα, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Παρά την αναμενόμενη μείωση των τιμών παραγωγού στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, αρκετοί αγρότες στρέφονται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, κυρίως σε περιοχές όπως ο Έβρος και η Κοζάνη.
Γιατί αυξάνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις;
Η επέκταση της καλλιέργειας οφείλεται στις μέτριες αποδόσεις άλλων μεγάλων καλλιεργειών, καθώς και στο πλεονέκτημα που προσφέρει το υψόμετρο σε συγκεκριμένες περιοχές, επιτρέποντας τη διατήρηση των κρεμμυδιών χωρίς ακριβή ψύξη. Έτσι, οι παραγωγοί μπορούν να διαθέσουν φθηνότερο προϊόν με κάποιο περιθώριο κέρδους.
Πίεση στις τιμές της Βοιωτίας
Ωστόσο, αυτή η τάση δημιουργεί πίεση στις ιστορικά κύριες ζώνες παραγωγής, όπως η Βοιωτία. Για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, συντήρησης και συσκευασίας, η τιμή πώλησης πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά το κιλό.
Την περίοδο των Χριστουγέννων οι τιμές έπεσαν αισθητά, αλλά πλέον έχουν σταθεροποιηθεί στα 30-32 λεπτά το κιλό για το κρεμμύδι στο χωράφι. Οι κόκκινες ποικιλίες πωλούνται στα 38-40 λεπτά έτοιμο προϊόν, ενώ οι λευκές, λόγω έλλειψης, κινούνται στα 42-44 λεπτά.
Προοπτικές και επόμενα βήματα
Από το 2021 έως το 2023, συγκυρίες όπως η απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία και οι μικρές ευρωπαϊκές σοδειές έδωσαν ώθηση στο ελληνικό κρεμμύδι. Ωστόσο, η εγχώρια αγορά φαίνεται να πλησιάζει τον κορεσμό.
Μία πιθανή λύση θα ήταν οι επενδύσεις σε ψυκτικούς θαλάμους στις βορειότερες ζώνες της χώρας. Αυτό θα επέτρεπε τη διάθεση προϊόντος στην ελληνική αγορά όλο τον χρόνο, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές τόσο για παραγωγούς όσο και για εμπόρους.