Κατά τους πέντε πρώτους μήνες της περιόδου εμπορίας 2024/2025 (Σεπτέμβριος 2024 - Ιανουάριος 2025), η Ουκρανία εξήγαγε πάνω από 352 χιλιάδες τόνους ζάχαρης, δηλαδή 17% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο της περιόδου εμπορίας 2023/2024.
Αυτό αναφέρεται στην έκθεση της Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Ζάχαρης της Ουκρανίας «Ukrsugar».
Όπως σημειώνεται, το σύνολο του εξαγόμενου όγκου κατευθύνθηκε στην παγκόσμια αγορά, ενώ την ίδια περίοδο της προηγούμενης περιόδου εμπορίας το μερίδιο των εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά ήταν μόλις 9,5%.
«Η σημαντική αύξηση του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς στις εξαγωγές ζάχαρης είναι αποτέλεσμα των επιτυχημένων προσπαθειών των ουκρανών παραγωγών ζάχαρης να βρουν εναλλακτικές αγορές πώλησης λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην ουκρανική ζάχαρη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί της ουκρανικής ζάχαρης ήταν:
* Τουρκία (19% των συνολικών εξαγωγών),
* Λιβύη,
* Σομαλία,
* Σρι Λάνκα,
* Βόρεια Μακεδονία.
Η Ένωση υπενθύμισε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 αποκαταστάθηκε η δυνατότητα εξαγωγής ζάχαρης από την Ουκρανία προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2025, οι Ουκρανοί θα έχουν την ευκαιρία να εξάγουν 107,3 χιλιάδες τόνους ζάχαρης στην ΕΕ.
Κατά την παραγωγική περίοδο 2024, οι ουκρανοί παραγωγοί ζάχαρης παρήγαγαν 1,8 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης. Ο όγκος της εγχώριας αγοράς στην Ουκρανία εκτιμάται σήμερα σε 900 χιλιάδες τόνους ετησίως.
Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της περιόδου εμπορίας 2023/2024 (Σεπτέμβριος 2023 - Αύγουστος 2024), η Ουκρανία εξήγαγε 691,8 χιλ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις