Ο υδράργυρος και άλλα τοξικά χημικά μολύνουν την πλειονότητα των υδάτινων οδών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας σε μια ευρύτερη κρίση της ποιότητας των υδάτων που απαιτεί επείγουσα δράση, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε μια σειρά εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη και οι οποίες θα τροφοδοτήσουν μια νέα στρατηγική ανθεκτικότητας των υδάτων σε όλο το μπλοκ, ο εκτελεστικός κλάδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε ότι τα ποτάμια, οι λίμνες και τα ρέματα της ηπείρου βρίσκονται σε «εξαιρετικά κρίσιμη» κατάσταση και κάλεσε τις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Λιγότερο από το 40% των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων της ΕΕ έχουν καλή οικολογική κατάσταση, ενώ μόλις περισσότερο από το ένα τέταρτο επιτυγχάνει καλή κατάσταση όσον αφορά τη χημική ρύπανση - κυρίως λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης από υδράργυρο και άλλους επιβλαβείς ρύπους. Σύμφωνα με τις εκθέσεις, απαιτείται «σημαντική δουλειά» για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των γλυκών υδάτων.
«Τα νερά μας αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, από τη ρύπανση και τις απειλές για την ύδρευση έως την ανεπαρκή ετοιμότητα για πλημμύρες», ανέφερε σε δήλωσή της η Ευρωπαία Επίτροπος Περιβάλλοντος Jessika Roswall. «Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των υδάτων».
Η Roswall έχει επιφορτιστεί με την εκπόνηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων - μιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας καθαρού νερού και στην καλύτερη προστασία της ΕΕ από κινδύνους που σχετίζονται με το νερό - η οποία έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
Προβληματικά ύδατα
Η ρύπανση από τον υδράργυρο και μια κατηγορία χημικών ουσιών που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες αποτελούν βασικό λόγο για την κακή χημική κατάσταση των υδάτινων οδών της ΕΕ, σύμφωνα με το
Οι ουσίες αυτές επηρεάζουν έντονα τη χημική κατάσταση ενός υδάτινου σώματος, επειδή οι μακροχρόνιοι ρύποι δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον.
Τα υπόγεια ύδατα στην ΕΕ - σε υπόγειους υδροφορείς, που παρέχουν το 65% του πόσιμου νερού και το 25% του νερού για γεωργική άρδευση σε όλο το μπλοκ - βρίσκονται γενικά σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα επιφανειακά υδάτινα σώματα. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 86% των υπόγειων υδάτων είχε καλή χημική κατάσταση.
Παρ' όλα αυτά, οι προκλήσεις παραμένουν και εκεί. Τα νιτρικά άλατα είναι από τους πιο συχνά αναφερόμενους ρύπους στα υπόγεια ύδατα, που προέρχονται κυρίως από την εντατική γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η Βαλτική Θάλασσα είναι η θαλάσσια περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό παράκτιων υδάτων (58%) που περιέχουν προβληματική ποσότητα ρύπανσης από άζωτο και φώσφορο, που χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα.
«Οι αγρότες είναι ένας από τους μεγάλους χρήστες [των υδάτων] και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να έχουμε τους αγρότες στο πλευρό μας ... επειδή αποτελούν μέρος αυτού», δήλωσε ο Roswall όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ανάγκη αυστηρότερων κανόνων για τα αγροχημικά σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων χωρίς τους αγρότες - δηλαδή να τους έχουμε και αυτούς στη συζήτηση».
Εάν εφαρμοστούν έγκαιρα, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας -όπως η αναθεωρημένη οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων- θα μπορούσαν να «συμβάλουν στην επίτευξη ταχείας προόδου» όσον αφορά τα μολυσμένα ύδατα της ΕΕ, αναφέρεται στην έκθεση. Σημειώνεται επίσης ότι αρκετές χώρες «έχουν ήδη δηλώσει ότι προτίθενται να κάνουν εκτεταμένη χρήση των εξαιρέσεων το 2027, είτε εφαρμόζοντας λιγότερο αυστηρούς περιβαλλοντικούς στόχους είτε παρατείνοντας την προθεσμία».
Η Επιτροπή έχει υποσχεθεί να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στους «νέους αναδυόμενους ρύπους», όπως τα PFAS, τα μικροπλαστικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Η λειψυδρία και η ξηρασία παραμένουν αυξανόμενες ανησυχίες στο μεγαλύτερο μέρος του μπλοκ, σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, με τις χώρες να ζητούν ολοένα και περισσότερο εξαιρέσεις από τους κανόνες για τα ύδατα για την προσωρινή αποτυχία επίτευξης καλής οικολογικής κατάστασης λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις