Οι παγκόσμιες εισαγωγές σιταριού είναι πιθανό να μειωθούν φέτος, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών, το ισχυρότερο δολάριο και η υψηλότερη τοπική παραγωγή δημητριακών περιορίζουν την αγορά σιτηρών, ασκώντας πίεση στις τιμές παρά το γεγονός ότι τα παγκόσμια αποθέματα οδεύουν προς χαμηλά εννέα ετών.
Η επιβράδυνση των αγορών από τους κορυφαίους εισαγωγείς θα μπορούσε να θέσει ένα ανώτατο όριο στις τιμές των σιτηρών αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τη μεγαλύτερη εξαγωγική περιοχή του κόσμου, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα περιορίσουν την παραγωγή. Η χαμηλότερη κινεζική πρόσληψη, εν τω μεταξύ, θα πλήξει τους Αυστραλούς αγρότες που μόλις ολοκλήρωσαν τη συγκομιδή μιας σοδειάς σχεδόν ρεκόρ και είχαν αρχίσει να βασίζονται στη ζήτηση της Κίνας τα τελευταία χρόνια.
Ο κορυφαίος εισαγωγέας Κίνα αναμένεται να αγοράσει λιγότερο από το ήμισυ του περσινού όγκου τους πρώτους έξι μήνες του 2025, ενώ η αύξηση της ζήτησης είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στην Ινδονησία, τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή σιταριού στον κόσμο, και την Αίγυπτο, τον τρίτο αγοραστή, δήλωσαν οι μύλοι, οι έμποροι και οι αναλυτές.
Η υψηλότερη κινεζική παραγωγή σιταριού και η ανάκαμψη της παραγωγής ρυζιού στην Ινδονησία θα περιορίσουν τις αποστολές εκεί, ενώ μια μεγαλύτερη σοδειά στο Ιράκ θα κρατήσει έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Μέσης Ανατολής από το να σπαταλήσει τις εισαγωγές, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές.
«Ένας διαρθρωτικός παράγοντας της αγοράς που μπορεί να αμβλύνει τη ζήτηση μακροπρόθεσμα είναι η αύξηση της παραγωγής σε βασικές αγορές εισαγωγής, όπως η Κίνα», δήλωσε ο Dennis Voznesenski, αναλυτής της Commonwealth Bank στο Σίδνεϊ.
Η παραγωγή σιταριού στην Κίνα προβλέπεται να αυξηθεί το έτος έως τον Ιούνιο του 2025 κατά 2,6% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στις 22 Ιανουαρίου.
Το USDA ανέφερε επίσης ότι οι εισαγωγές κατά την περίοδο αυτή μπορεί να μειωθούν κατά 37% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, επικαλούμενο στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τα Σιτηρά και τα Λάδια της Κίνας.
«Το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που βιώνουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών πολέμων και των εμπορικών πολέμων, ωθεί τις χώρες εισαγωγής να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο Βοζνεσένσκι.
Οι μειούμενες εισαγωγές πρόκειται να συμβούν εν μέσω περιορισμού των παγκόσμιων αποθεμάτων, με το USDA να αναμένει ότι τα αποθέματα θα μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Η κατανάλωση σιταριού μπορεί επίσης να υποχωρήσει στους μεγάλους αγοραστές λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης, με την οικονομία της Κίνας να αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2025, ενώ η ανάπτυξη της Ινδονησίας είναι στάσιμη και το ΑΕΠ της Αιγύπτου το 2023/24 επεκτάθηκε λιγότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Το κόστος εισαγωγής σιταριού στο εξωτερικό αυξήθηκε ή παρέμεινε σταθερό παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές έφτασαν σε χαμηλό τετραετίας το 2024, καθώς πολλά νομίσματα αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν έναντι του δολαρίου.
Το γουάν της Κίνας έχει αποδυναμωθεί από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και η ρουπία της Ινδονησίας και η λίρα της Αιγύπτου βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.
Κινεζικές Καθυστερήσεις
Η Κίνα καθυστέρησε πρόσφατα τις εισαγωγές έως και 600.000 μετρικών τόνων, με τους εμπόρους να αναμένουν μείωση των αγορών τους επόμενους μήνες.
Ο Darin Friedrichs, συνιδρυτής της Sitonia Consulting με έδρα τη Σαγκάη, είναι πτωτικός για την κινεζική ζήτηση σιταριού για τους επόμενους έξι μήνες, προσθέτοντας: «Η (κινεζική) σοδειά του 2024 είχε σχεδόν τέλειο καιρό, η παραγωγή έσπασε τα ρεκόρ και η ποιότητα ήταν πολύ καλή. Δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εισαγωγές».
Οι Κινέζοι εισαγωγείς έχουν κλείσει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους για την άφιξη του Μαρτίου, το οποίο είναι «χαμηλότερο από τα τελευταία χρόνια όπου οι πωλήσεις ήταν διπλάσιες ή τριπλάσιες για το ίδιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Rod Baker, αναλυτής της Australian Crop Forecasters.
Οι αντίπαλοι ασιατικοί εισαγωγείς μειώνουν επίσης τις αγορές.
Η παραγωγή ρυζιού στην Ινδονησία αναμένεται να ανακάμψει φέτος, αφού οι καιρικές συνθήκες Ελ Νίνιο εξάντλησαν την καλλιέργεια πέρυσι, με την κυβέρνηση να προβλέπει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί σε 32,8 εκατομμύρια τόνους, από 30,62 εκατομμύρια τόνους το 2024.
Αυτό βοηθά τους μεταποιητές τροφίμων να στραφούν ξανά στο τοπικά παραγόμενο αλεύρι ρυζιού από το εισαγόμενο σιτάρι.
Η αγωνιζόμενη ρουπία περιορίζει επίσης τις αγορές σιταριού, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Ένωσης Παραγωγών Αλεύρων Σιταριού της Ινδονησίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης.
«Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί λόγω του ισχυρού δολαρίου», είπε.
Οι αιγυπτιακές αγορές σιταριού θα μειωθούν πιθανότατα φέτος. Ο κρατικός αγοραστής σιτηρών Mostakbal Misr αγόρασε 1,267 εκατ. τόνους στα τέλη Δεκεμβρίου, αρκετό για να διαρκέσει η χώρα μέχρι τον Ιούνιο, δήλωσε τότε. Ωστόσο, προμηθεύτηκε άλλους περίπου 250.000 τόνους τον Ιανουάριο.
Ο προηγούμενος κρατικός αγοραστής της Αιγύπτου, η Γενική Αρχή Εφοδιασμού Εμπορευμάτων, αγόραζε συνήθως 4 έως 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Το 2024, η Αίγυπτος εισήγαγε περίπου 14,7 εκατομμύρια τόνους σιταριού μέσω κρατικών και ιδιωτικών αγοραστών, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία που εξέτασε το Reuters.
«Ο μεγάλος εισαγωγέας Αίγυπτος υποφέρει από σοβαρά οικονομικά προβλήματα με την ανάπτυξη να είναι χαμηλή και η χώρα να χρειάζεται χρηματοδότηση από τους Άραβες δωρητές για να τη βοηθήσουν με τις αγορές σιταριού», δήλωσε Γερμανός έμπορος σιτηρών.
Ο μεγάλος αγοραστής της Μέσης Ανατολής, το Ιράκ, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές σιταριού για το πρόγραμμα επιδοτήσεων που εφαρμόζει, λόγω του πλεονάσματος 1,5 εκατομμυρίου τόνων από μια εξαιρετική συγκομιδή.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις