Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της Ευρώπης. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, το ελαιόλαδο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της γαστρονομικής κληρονομιάς της ηπείρου μας.
Ως ο κορυφαίος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας παγκοσμίως, η φήμη της ΕΕ για την προμήθεια υψηλής ποιότητας και αυθεντικού ελαιολάδου δεν είναι μόνο θέμα υπερηφάνειας, αλλά έχει επίσης σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας έλεγχος που θα δημοσιευθεί φέτος θα εξετάσει τον βαθμό στον οποίο η ΕΕ προστατεύει την ποιότητα αυτού του εμβληματικού ευρωπαϊκού προϊόντος.
Οι ελεγκτές του Συνεδρίου θα ταξιδέψουν στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Βέλγιο και η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί έως το τέλος του 2025.
Η ανάλυση θα επικεντρωθεί στα συστήματα ελέγχου που αφορούν ειδικά τα πρότυπα εμπορίας και ασφάλειας τροφίμων για το ελαιόλαδο, για τα οποία το Συνέδριο δεν έχει εκφράσει ποτέ στο παρελθόν άμεση γνώμη, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Θα καλύπτει τα πάντα, από τους ελέγχους για την προέλευση και την ποιότητα του ελαιολάδου έως τα μέτρα για τη διασφάλιση της απουσίας επιβλαβών προσμίξεων, με στόχο να φωτίσει τους μηχανισμούς προστασίας των καταναλωτών και των παραγωγών.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, «οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών λόγω της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα που έθεσαν σε κίνδυνο τις συγκομιδές έχουν καταστήσει το ελαιόλαδο λιγότερο προσιτό στους καταναλωτές» και προσθέτει ότι «αυτές οι απότομες αυξήσεις των τιμών παρέχουν κίνητρο για απάτη».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Συνέδριο αναλύει τον τομέα του ελαιολάδου. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια εξέτασε τα σχετικά καθεστώτα στήριξης και, σε μεταγενέστερες αναλύσεις, ασχολήθηκε με ευρύτερα θέματα ασφάλειας τροφίμων και επισήμανσης.
Το 2006, το Συνέδριο διενήργησε έλεγχο της λειτουργίας του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (ΓΣΠ) για την ελαιοκαλλιέργεια, ο οποίος εντόπισε σημαντικά κρίσιμα ζητήματα. Σε μια πιο πρόσφατη έκθεση, το Συνέδριο ασχολήθηκε με το θέμα της επισήμανσης των τροφίμων στην ΕΕ.