Μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων στην Τενερίφη των Καναρίων Νήσων κατέγραψε ένα σπάνιο μαύρο διαβολόψαρο στην επιφάνεια του ωκεανού, κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή καταγραφή για το είδος. Το είδος αυτό, γνωστό και ως Melanocetus johnsonii, ζει συνήθως σε βάθη από 200 έως 2.000 μέτρα.
Το ψάρι εντοπίστηκε να κολυμπά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την ακτή. Η εμφάνισή του εξέπληξε τους επιστήμονες, καθώς το είδος αυτό ζει σε μεγάλα βάθη και δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε τέτοια ρηχά νερά.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι η εμφάνιση του μαύρου διαβολόψαρου στην επιφάνεια μπορεί να σχετίζεται με το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο επηρεάζει τη θερμοκρασία των υδάτων. Ωστόσο, η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη.
Η θαλάσσια βιολόγος Laia Valor δήλωσε ότι το ψάρι ήταν σε κακή κατάσταση και επέζησε μόνο για λίγες ώρες. Μετά το θάνατό του, το σώμα του μεταφέρθηκε στο Μουσείο Φύσης και Αρχαιολογίας (MUNA) στη Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη, όπου θα μελετηθεί περαιτέρω.
Τα μαύρα διαβολόψαρα είναι γνωστά για την εκφοβιστική τους εμφάνιση, με αιχμηρά δόντια και ένα βιοφωταυγές δόλωμα που χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν τη λεία τους. Ωστόσο, είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
Η σπάνια εμφάνιση του μαύρου διαβολόψαρου στην επιφάνεια της θάλασσας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την επιστημονική κοινότητα και προσφέρει νέες πληροφορίες για τη ζωή και τη συμπεριφορά αυτού του μυστηριώδους πλάσματος του βυθού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις